Τι γνωρίζουμε για την Omicron
Το CDC συνεργάζεται με παγκόσμιους εταίρους δημόσιας υγείας και βιομηχανίας για να μάθει για το Omicron.Προς το παρον δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο εύκολα εξαπλώνεται, τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί ή πόσο καλά τα διαθέσιμα εμβόλια και φάρμακα δρουν εναντίον του.
Διάδοση
Η παραλλαγή Omicron πιθανότατα θα εξαπλωθεί πιο εύκολα από τον αρχικό ιό SARS-CoV-2 και πόσο εύκολα εξαπλώνεται το Omicron σε σύγκριση με το Delta παραμένει άγνωστο. Το CDC αναμένει ότι οποιοσδήποτε με λοίμωξη από το Omicron μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους, ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένος ή δεν έχει συμπτώματα.
Σοβαρή ασθένεια
Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να γνωρίζουμε εάν οι λοιμώξεις από το Omicron, και ιδιαίτερα οι επαναμολύνσεις και οι πρωτοφανείς λοιμώξεις σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια ή θάνατο από τη μόλυνση με άλλες παραλλαγές.
Εμβόλια
Τα τρέχοντα εμβόλια αναμένεται να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, νοσηλεία και θανάτους λόγω μόλυνσης με την παραλλαγή Omicron. Ωστόσο, είναι πιθανό να εμφανιστούν πρωτοφανείς λοιμώξεις σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα. Με άλλες παραλλαγές, όπως η Delta, τα εμβόλια παρέμειναν αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, νοσηλειών και θανάτου. Η πρόσφατη εμφάνιση του Omicron τονίζει περαιτέρω τη σημασία του εμβολιασμού και των ενισχυτικών.
Θεραπείες
Οι επιστήμονες εργάζονται για να καθορίσουν πόσο καλά λειτουργούν οι υπάρχουσες θεραπείες για τον COVID-19. Με βάση την αλλαγμένη γενετική σύνθεση του Omicron, ορισμένες θεραπείες είναι πιθανό να παραμείνουν αποτελεσματικές ενώ άλλες μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικές.
Eργαλεία για την καταπολέμηση του Omicron
Εμβόλια
Τα εμβόλια παραμένουν το καλύτερο μέτρο δημόσιας υγείας για την προστασία των ανθρώπων από τον COVID-19, την αργή μετάδοση και τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης νέων παραλλαγών.
Τα εμβόλια κατά του COVID-19 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, νοσηλειών και θανάτου.
Οι επιστήμονες διερευνούν επί του παρόντος το Omicron, συμπεριλαμβανομένου του πόσο προστατευμένα θα είναι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα από μόλυνση, νοσηλεία και θάνατο.
Το CDC συνιστά σε όλους τους 5 ετών και άνω να προστατεύονται από τον COVID-19 εμβολιαζόμενοι πλήρως .
Το CDC συνιστά ότι όλοι οι ηλικίες 18 ετών και άνω θα πρέπει να κάνουν αναμνηστικό εμβόλιο τουλάχιστον δύο μήνες μετά το αρχικό τους εμβόλιο J&J/Janssen ή έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της αρχικής σειράς εμβολιασμών COVID-19 Pfizer-BioNTech ή Moderna.
Μάσκες
Οι μάσκες προσφέρουν προστασία από όλες τις παραλλαγές.
Το CDC συνεχίζει να συνιστά τη χρήση μάσκας σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους σε περιοχές με σημαντική ή υψηλή κοινοτική μετάδοση , ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού.
Το CDC παρέχει συμβουλές σχετικά με τις μάσκες για άτομα που θέλουν να μάθουν περισσότερα για το είδος της μάσκας που τους ταιριάζει ανάλογα με τις περιστάσεις τους.
Δοκιμές
Δύο τύποι δοκιμών χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της τρέχουσας μόλυνσης : δοκιμές ενίσχυσης νουκλεϊκού οξέος (NAATs) και δοκιμές αντιγόνου . Οι εξετάσεις NAAT και αντιγόνου μπορούν να σας πουν μόνο εάν έχετε μια τρέχουσα λοίμωξη.
Τα άτομα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Εργαλείο δοκιμών για ιούς COVID-19 για να προσδιορίσουν το είδος της εξέτασης που θα αναζητήσουν.
- Θα χρειαστούν πρόσθετες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν η μόλυνση σας προκλήθηκε από το Omicron.
- Οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι ή οπουδήποτε, είναι εύκολοι στη χρήση και παράγουν γρήγορα αποτελέσματα.
- Εάν το αυτοέλεγχό σας έχει θετικό αποτέλεσμα, μείνετε στο σπίτι ή απομονωθείτε για 10 ημέρες, φορέστε μάσκα εάν έχετε επαφή με άλλους και καλέστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
- Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού σας τεστ, καλέστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή το τμήμα δημόσιας υγείας.
Το CDC χρησιμοποιεί γονιδιωματική επιτήρηση καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας για να παρακολουθεί παραλλαγές του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID-19, και να ενημερώνει την πρακτική της δημόσιας υγείας.
- 24 Νοεμβρίου 2021: Μια νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 , B.1.1.529, αναφέρθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Αυτή η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε δείγματα που συλλέχθηκαν στις 11 Νοεμβρίου 2021 στη Μποτσουάνα και στις 14 Νοεμβρίου 2021 στη Νότια Αφρική.
- 26 Νοεμβρίου 2021: Ο ΠΟΥ ονόμασε το B.1.1.529 Omicron και το κατέταξε ως παραλλαγή ανησυχίας (VOC).
- 30 Νοεμβρίου 2021: Οι Ηνωμένες Πολιτείες όρισαν την Omicron ως παραλλαγή ανησυχίας .
- 1 Δεκεμβρίου 2021: Εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Omicron στις ΗΠΑ.