Εξατομικευμένη Θεραπεία και καρκίνος

Τα τελευταία χρόνια, πολλά έχουν αλλάξει στον τομέα της επιστήμης και στην αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου. Μια νέα μορφή θεραπείας, η εξατομικευμένη, βγήκε στο προσκήνιο με την οποία παρέχεται η σωστή θεραπεία, στο σωστό άτομο, τη σωστή στιγμή. Καθορίζεται από τη χρήση βιοδεικτών, μόρια που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα ,τα οποία ανιχνεύονται σε σωματικά υγρά ή ιστούς. Προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα  με μειωμένο κίνδυνο παρενεργειών για ασθενείς με καρκίνο, όπως επίσης  μείωση του κόστους αλλά και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και οι Σύλλογοι (EFPIA) ζήτησαν από την Ιατρική τεχνολογική ερευνητική ομάδα στο LSE HEALTH να διεξάγει μια τεκμηριωμένη ανάλυση, με απώτερο στόχο την έναρξη συζητήσεων με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την υιοθέτηση και εφαρμογή της εξατομικευμένης ογκολογίας στην Ευρώπη, με σκοπό τη βελτίωση της υγείας με βάση τον καρκίνο.Οι ισχύοντες κανόνες σχετικά με τη χρήση του ΡrΟ (Ογκολογική Ιατρική Ακριβείας),  μπορούν να επηρεάσουν τους χρόνους έγκρισης φαρμάκου και ένα κλειδί πρόκληση θα ήταν η μείωση αυτών των χρονοδιαγραμμάτων για να μειωθεί το κενό μεταξύ της διαθεσιμότητας και της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα υπήρχε μια αύξηση στον αριθμό των  ΡrΟ θεραπειών και το 2019 περίπου οι μισές ογκολογικές δοκιμές περιελάμβαναν βιοδείκτες. Το 2016 αναφέρθηκε ότι έως και 5000 ασθενείς δεν είχαν πρόσβαση  στην Ευρώπη σε δυνητικά σωτήρια φάρμακα για τη θεραπεία ματαστατικού μελανώματος,ενώ ασθενείς με καρκίνο του μαστού σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Σλοβακία περίμεναν 5 και 10 χρόνια. Αυτές οι καθυστερήσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών.

Τα οφέλη της εξατομικευμένης ογκολογίας είναι πολλά.Πιο συγκεκριμένα, αυξάνεται η διάρκεια ζωής και μειώνεται ο κίνδυνος παρενεργειών, ενώ υπάρχουν και κοινωνικοοικονομικά  οφέλη, καθώς με την χρήση PRO φαρμάκων μπορεί να μειωθεί η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο σε 3 με 4 ημέρες. Τέλος, υπάρχουν  και οφέλη για το σύστημα υγείας, με την μείωση του αριθμού των ετήσιων αποβλήτων παγκοσμίως από τις λανθασμένες διαγνώσεις να φτάνει τα 350 δις δολλάρια.

Από το 2020 είμαστε σε καλύτερη θέση ώστε να βρούμε τη καλύτερη θεραπεία για κάθε άτομο με καρκίνο βασισμένη στο γενετικό προφίλ του κάθε όγκου, ανεξαρτήτως από το που εντοπίστηκε πρώτη φορά.

Η εξατομικευμένη ογκολογία, αναφέρεται στη συνολική φροντίδα του ασθενή,όχι μόνο στα φάρμακα. Σε σύγκριση με τις συμβατικές κλινικές δοκιμές , οι δοκιμές του PrO συμπεριλαμβάνουν διαστρωμάτωση ασθενών, η οποία περιορίζει το μέγεθος του πληθυσμού και την ετερογένεια του δείγματος .

Οι βιοδείκτες, στην ΡrO χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν τη διάγνωση καρκίνου, την πρόγνωση, θεραπεία και επιδημιολογία. Υπάρχει μια στροφή στις θεραπείες που βασίζονται στους βιοδείκτες, στοχεύοντας στις αιτίες του καρκίνου.

H ανάπτυξη και η αυξημένη πρόσβαση στο PrO, υπήρξε ένας σαφής στόχος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η αυξανόμενη επιβάρυνση του καρκίνου αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόκληση για τα συστήματα υγείας. Οι στόχοι εστιάζονται στην προώθηση, κλιμάκωση, εφαρμογή και βελτιστοποίηση του PrO καθώς και τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Κέντρου Ασθενών με Καρκίνο (ECPDC), όπου οι καρκινοπαθείς και οι επιζώντες μπορούν να καταθέσουν και να μοιραστούν τα δεδομένα τους για εξατομικευμένη φροντίδα.

Συνολικά, η οικονομική ισχύς μιας χώρας σχετίζεται με την πρόσβαση σε ογκολογικά φάρμακα. Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της οικονομικής προσιτότητας δημιουργώντας, για παράδειγμα, αφιερωμένους προϋπολογισμούς για την ογκολογία, όπως το Ταμείο για τα ναρκωτικά και  τον καρκίνο (CDF) στην Αγγλία, το οποίο στοχεύει επίσης στον καθορισμό μιας διαδικασίας για τη δημιουργία πρόσβασης στα συγκεκριμένα φάρμακα.

Τα στοιχεία από τους πρωτογενείς ενδιαφερόμενους υποδηλώνουν ότι η χρήση διαγνωστικών εξετάσεων εξαρτάται από το πού οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία και ποιος ξεκινά τη θεραπεία.

 Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις στη βιβλιογραφία που δείχνουν ότι οι θεραπείες PrO οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα σε βασικά κλινικά τελικά σημεία, ορισμένοι ενδιαφερόμενοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους παρά τις σημαντικές βελτιώσεις στα ποσοστά θνησιμότητας και την ποιότητα ζωής των ασθενών, που σχετίζονται με στοχευμένες θεραπείες. Ενώ οι θεραπείες PrO έχουν τροποποιήσει την πρόγνωση για ορισμένους καρκίνους ή εκείνους με ορισμένες μεταλλάξεις, το ποσοστό θεραπείας δεν έχει αυξηθεί σημαντικά.

 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα υπέρ της μελλοντικής στρατηγικής της ΕΕ για τη δημόσια υγεία ,μετά τον COVID-19, η οποία προσανατολίζεται στην  ιδέα της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, που θα μπορούσε να εναρμονίσει τα πρότυπα ποιότητας της περίθαλψης και των κανονισμών.

Σε μελέτες περίπτωσης ανά χώρα που αφορούν την πρόσβαση στην εξατομικευμένη ογκολογία στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε ένα διετές πιλοτικό πρόγραμμα για να επισημάνει την ικανότητα του NHS και προσφέρει τακτικά μοριακή διάγνωση για όλους τους τύπους καρκίνου, ενώ στη Γαλλία υπάρχει συνεχής οικονομική δέσμευση για την υποστήριξη βασικών στόχων σχετικά με  τη βελτιστοποίηση της φροντίδας του καρκίνου, οδηγώντας σε ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον γα την υιοθέτηση του PrO.

Ένας σοβαρός λόγος για τη μη υιοθέτηση εφαρμογής PrO είναι συντηρητισμός των ιατρών στην κλινική πρακτική. Οι γιατροί,  εμφανίζονται απρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν PrO λόγω ενός γενικού δισταγμού σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, ακόμη και αν αυτές  μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένα αποτελέσματα.

Ωστόσο, η τεχνολογία δίνει συνεχώς ευκαιρίες ,τις οποίες η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιήσει στο έπακρον.

Πηγή: https://www.efpia.eu/media/580518/access-to-personalised-oncology-in-europe.pdf

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *