Κίνδυνος καρκίνου και συνήθειες κρεατοφαγίας

Την σημερινή εποχή υπάρχει έντονη ανησυχία σχετικά για την αύξηση του καρκίνου, η οποία συνδέεται με την «κρεατοφαγική» διατροφή. Τονίζεται, μάλιστα, το γεγονός πως η «φυτική» ή χορτοφαγική διατροφή είναι η λύση για λιγότερο κίνδυνο παρουσίασης καρκίνου.

Σύμφωνα με μία μελέτη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία παρακολούθησε πάνω από 472.000 άτομα για περισσότερο από μία δεκαετία, έφερε στην επιφάνεια νέα στοιχεία που φωτίζουν την υπόθεση. Σε ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, άνθρωποι ηλικίας 40-70 ετών κατηγοριοποιήθηκαν ως :

Τακτικοί κρεατοφάγοι: οι οποίοι κατανάλωναν συχνά κρέας ( κόκκινο, επεξεργασμένο κρέας, πουλερικά κλπ.) πέντε φορές την εβδομάδα.

Λιγότερο κρεατοφάγοι: κατανάλωναν επεξεργασμένο κρέας λιγότερο από πέντε φορές την εβδομάδα.

Ψαροφάγοι: δεν κατανάλωναν ποτέ κρέας ή επεξεργασμένο κρέας  ή πουλερικά, αλλά μόνο ψάρια.

Χορτοφάγοι: δεν κατανάλωναν ποτέ κρέας , πουλερικό ή ψάρι.

Μετά από 11 χρόνια συνεχόμενης έρευνας των διατροφικών συνηθειών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι λιγότερο κρεατοφάγοι, οι ψαροφάγοι αλλά και χορτοφάγοι παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο, από του κανονικούς κρεατοφάγους. Εξετάστηκαν ταυτόχρονα, πιο διεξοδικά, μερικοί από τούς πιθανούς καρκίνους που παρουσιάζουν αυτά τα άτομα.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ήταν σαφώς μικρότερος στους λιγότερο κρεατοφάγους σε σχέση με τους κανονικούς. Βάσει στατιστικών στοιχείων,δεν υπήρχε σημαντική διαφορά σε σχέση με την τάση παρουσίαση καρκίνου τους παχέος εντέρου σε ψαροφάγους και χορτοφάγους. Αυτό οφείλεται στον χαμηλό αριθμό χορτοφαγικών και ψαροφάγων ατόμων , γεγονός που δυσκολεύει την έρευνα.

Ο μετεμμηνοπασιακός καρκίνος του μαστού είναι εμφανώς χαμηλότερος στους  κρεατοφάγους και στους ψαροφάγους σε σχέση με τους τακτικούς κρεατοφάγους. Παρόλα αυτά, μόνο οι χορτοφάγοι δεν παρουσίαζαν κίνδυνο σε αυτήν την κατηγορία καρκίνου, γεγονός που οφείλεται στην ύπαρξη χαμηλότερου ΔΜΣ ( Δείκτη Μάζας Σώματος).

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανιζόταν λιγότερο στους άνδρες ψαροφάγους και χορτοφάγους, σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν τακτικά κρέας. Βέβαια, αυτό μπορεί να οφείλεται στον τρόπου ζωής τους και στην υγεία τους ( προ συμπτωματικού ελέγχους για τον καρκίνο) και όχι τόσο στην διατροφή. Σημαντική είναι η μη ύπαρξη διαφοράς εμφάνισης καρκίνου μεταξύ τακτικών και λιγότερο τακτικών κρεατοφάγων.

Οι συστάσεις της AICR https://www.aicr.org/cancer-prevention/ για την πρόληψη καρκινικών συμπτωμάτων εκθέτουν κάποιες σημαντικές επιλογές ώστε να αλλάξει ο τρόπος ζωής και να μειωθεί η εμφάνιση του καρκίνου. Αναλυτικότερα, οι συνήθειες των χαμηλών κρεατοφάγων, βάσει βρετανικής μελέτης, ευθυγραμμίστηκαν με την σύσταση της AICR , ώστε να περιορίσουν το κόκκινο κρέας καθώς και την κατανάλωση πουλερικών.  Άλλη έκθεση εμπειρογνωμόνων έδειξε πως ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο. Αυξάνεται με την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων , περισσότερο από ότι με το μη επεξεργασμένο μοσχαρίσιο, το χοιρινό και το αρνίσιο κρέας. Η βρετανική μελέτη δεν έχει ως στοιχείο τον αριθμό των κρεατοφάγων ( τυπικών και ελάχιστων ), οι οποίοι καταναλώνουν επεξεργασμένο κρέας.

Το κρίσιμο σημείο, σχετικά με το εύρημα αυτής της νέας μελέτης, είναι πως ο περιορισμός του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος είναι ένας μέρος του συνολικού διατροφικού προτύπου. Η έρευνα ήταν προσαρμοσμένη σε μία ποικιλία παραγόντων κινδύνου και τρόπου ζωής του κάθε ανθρώπου, όπως είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα κλπ.: επιλογές οι οποίες συσχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου. Ακόμα και μετά την προσαρμογή αυτή, η εμφάνιση καρκίνου επηρεαζόταν σημαντικά από την κατανάλωση κρέατος.

Μολονότι οι διαφορές στην κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και ψαριών διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου, η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι το συνολικό διατροφικό πρότυπο υπερισχύει της επιρροής οποιουδήποτε τρόφιμου. Τα λαχανικά και τα φρούτα παρέχουν αντιοξειδωτική άμυνα και κρατούν μακριά τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο , είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως στην βρετανική μελέτη, η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων δεν άλλαξε καμία από τις συσχετίζεις μεταξύ κατανάλωσης κρέατος και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Τα δημητριακά και τα όσπρια, παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, και είναι σημαντικές πηγές διαιτητικών ινών, που οποίες συνδέονται στενά με το χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.  Τρόφιμα και ποτά τα οποία προάγουν την αύξηση σωματικού βάρους, βάσει των συστάσεων είναι προς περιορισμό καθώς μπορεί να αυξήσουν το σωματικό λίπος επικίνδυνα, και να προκαλέσουν ορμονικές αλλαγές και φλεγμονή.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η αποφυγή υπερκατανάλωσής κρέατος ταιριάζει με την μείωση εμφάνισης καρκίνου. Καλό είναι να αποφεύγονται κακές συνήθειες του τρόπου ζωής , όπως η μη σωματική δραστηριότητα, το αλκοόλ και το τσιγάρο, οι οποίες επηρεάζουν συχνά τον κίνδυνο καρκίνου.

Πηγή :  American Institute for Cancer Researchhttps://www.aicr.org/news/does-eating-less-meat-reduce-your-risk-of-cancer-what-a-new-study-adds-to-the-picture/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *