Επιστήμονες προτρέπουν τα παιδιά να εμβολιαστούν κατά του HPV εν καιρώ πανδημίας

Με βάση έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet, το εμβόλιο κατά του HPV έχει αποδεδειγμένα κατορθώσει να μειώσει κατά 87% τις περιπτώσεις  καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, προστατεύοντας χιλιάδες νέους ανθρώπους από την αρρώστια.

Το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει τον οργανισμό σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό θηλώματος, στον οποίο οφείλονται περίπου 90% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο χορηγείται σε κορίτσια ηλικίας 12 και 13 απο το 2013 ενώ το 2020 έγινε διαθέσιμο για πρώτη φορά και σε έφηβα αγόρια.

Παρα όλα αυτά, με βάση μια κυβερνητική έκθεση, φαίνεται πως ο Covid-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στον προγραμματισμό του εμβολιασμού κατα του HPV καθώς χιλιάδες παιδιά δεν έλαβαν το εμβόλιο.

Επίσημοι αριθμοί δείχνουν πως μόνο το 54.4% των αγοριών και το 59.2% των κοριτσιών στην Αγγλία έκαναν το εμβόλιο μεταξύ του 2019 και 2020, σε αντίθεση με τη προηγούμενη χρονιά, όπου τα ποσοστά ηταν 88% για τα κορίτσια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως σε γυναίκες στις οποίες προσφέρθηκε το εμβόλιο σε ηλικίες των 12 και 13 ετών, τα ποσοστά περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ήταν κατα 87% χαμηλότερα σε σχέση με αυτά του ανεμβολίαστου πληθυσμού.

Το εμβόλιο αποτελείται από δύο δόσεις, με διαφορά 6 έως και 24 μηνών μεταξύ των δόσεων.

Το NHS δηλώνει πως είναι σημαντική η χορήγηση και των δύο δόσεων για ολοκληρωμένη προστασία.

Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί σε νέους μέχρι και την ηλικία των 25 ετών.

https://www.theguardian.com/society/2021/nov/04/health-experts-urge-on-child-hpv-jabs-in-uk-after-pandemic-lull

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *