Πολύ πριν μια παγκόσμια πανδημία μας απομακρύνει από τους αγαπημένους μας, οι ειδικοί προειδοποιούσαν για «επιδημία μοναξιάς» .
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τρεις στους πέντε Αμερικανούς που ερωτήθηκαν το 2019 ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά, κάτι που οι ερευνητές απέδωσαν σε διάφορους παράγοντες, όπως η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης, οι σπάνιες ουσιαστικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, η κακή σωματική και ψυχική υγεία και η ανισορροπία στις καθημερινές δραστηριότητες. Επιπλέον, σχεδόν το ένα τέταρτο αυτών των 65 ετών και άνω θεωρούνται κοινωνικά απομονωμένοι, σύμφωνα με την Εθνική Μελέτη Τάσεων Υγείας και Γήρανσης.
Η μοναξιά συχνά πηγάζει από την ανεπιθύμητη μοναξιά. Αλλά οφείλεται επίσης σε μια ασυμφωνία μεταξύ του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τις σχέσεις σας σε σχέση με το τι θέλετε (ή περιμένετε) από αυτές. Αυτή η αποσύνδεση είναι ο λόγος που μπορείτε να είμαστε περιτριγυρισμένοι από οικογένεια σε κάθε γιορτή αλλά να αισθανόμαστε ακόμα πιο ξένοι.
Πιθανή θεραπεία; Aυτό που κάνουμε για τους άλλους, όχι για τον εαυτό μας.
Κάτι τόσο απλό όσο ο εθελοντισμός μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας, να ανακουφίσει τα συναισθήματα μοναξιάς και να διευρύνει τα κοινωνικά μας δίκτυα, προτείνουν μελέτες. Οι ευκαιρίες για ανταπόδοση – τόσο αυτοπροσώπως όσο και εικονικά – είναι πιο συνηθισμένες από ό,τι ήταν πέρυσι και η ανάγκη για εθελοντές δεν έχει εγκαταλειφθεί.
«Ο εθελοντισμός είναι ένας από τους καλύτερους, πιο σίγουρους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βρούμε σκοπό και νόημα στη ζωή μας», είπε ο Val Walker, συγγραφέας του βιβλίου «400 Friends and No One to Call: Breaking Through Isolation and Building Community».Τα οφέλη του εθελοντισμού.Σε μια μελέτη με 10.000 εθελοντές στη Βρετανία, περίπου τα δύο τρίτα συμφώνησαν ότι ο εθελοντισμός τους είχε βοηθήσει να αισθάνονται λιγότερο απομονωμένοι, ιδιαίτερα εκείνες οι ηλικίες 18 έως 34 ετών.
Η Sam Boyd, 24, διευθύντρια διαχείρισης εθελοντών στο Special Olympics Maryland, είπε ότι βλέπει ακόμη και τους πιο αποσυρμένους εθελοντές της να «ζωντανεύουν» κατά τη διάρκεια μιας βάρδιας και μέχρι το τέλος της ημέρας «χτυπούν με γροθιές και χτυπούν τους αγκώνες με άλλους Ανθρωποι.”Όταν είσαι εθελοντής, μπορείς επίσης «να γνωρίσεις περισσότερα για τον εαυτό σου και να διευρύνεις την άποψή σου για τον κόσμο», πρόσθεσε.
https://www.nytimes.com/2021/12/21/well/mind/loneliness-volunteering.html
«Ο άνθρωπος όταν νιώθει πόνο είναι ζωντανός. Όταν όμως νιώθει τον πόνο του άλλου, τότε ναι, είναι Άνθρωπος»,έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης.
Τι θα λέγατε να ξεκινήσουμε έτσι το 2022;
Η Ομάδα του Κ3