Ένα φλιτζάνι καφέ για 1% μείωση κινδύνου του καρκίνου του προστάτη

Ποιός θα  μπορούσε να φανταστεί  πως ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του καρκίνου του προστάτη ; Ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδύασαν δεδομένα από 16 προοπτικές μελέτες που υπολόγισαν τον κίνδυνο που σχετίζεται με την υψηλότερη σε σχέση με τη χαμηλότερη κατανάλωση καφέ. Συνολικά, υπήρχαν 1.081.586 συμμετέχοντες και 57.732 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Η κριτική εμφανίζεται στο BMJ Open .

    Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έπιναν τον λιγότερο καφέ, όσοι κατανάλωναν περισσότερο είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ο κίνδυνος για προχωρημένο καρκίνο ήταν 12% χαμηλότερος και ο κίνδυνος για θανατηφόρα νόσο ήταν 16% χαμηλότερος. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι υπήρχε σχεδόν 1% μείωση του κινδύνου για κάθε επιπλέον ημερήσιο φλιτζάνι καφέ. Δεκατέσσερις από τις μελέτες θεωρήθηκαν υψηλής ποιότητας, με μικρό κίνδυνο προκατάληψης, και το μεγάλο μέγεθος δείγματος δίνει στην κριτική σημαντική ισχύ. Οι περισσότερες μελέτες ελέγχθηκαν για το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, φυλής, καπνίσματος, κατανάλωσης αλκοόλ, ΔΜΣ και σωματικής δραστηριότητας, αν και μπορεί να υπάρχουν άλλες μεταβλητές που οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να λάβουν υπόψη.

Τα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση καφέ εξαρτώνταν από αυτοαναφορές, οι οποίες μπορεί να είναι αναξιόπιστες. Επιπλέον, όλες οι μελέτες ήταν παρατηρητικές, οπότε δείχνουν μόνο μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου καρκίνου του προστάτη, όχι αιτίας και αποτελέσματος. Ωστόσο, οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον Kefeng Wang του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας στο Shenyang της Κίνας, γράφουν ότι «οι άνδρες μπορεί να ενθαρρυνθούν να αυξήσουν την κατανάλωση καφέ τους για να μειώσουν ενδεχομένως τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη».

nytimes@e.newyorktimes.com

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *