Εμβολιασμός για τη γρίπη: Προτεραιότητα έχουν οι άνω των 65

Η εποχική γρίπη κάθε χρόνο προσβάλλει ένα μεγάλο πλήθος ατόμων παγκοσμίως. Πολλές φορές λόγω επιπλοκών, οδηγεί ακόμα και στον θάνατο. Πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο δε, φαίνεται πως διατρέχουν οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι λόγω του νέου κορωνοϊού σίγουρα βρίσκονται σε δυσμενέστερη ακόμα θέση. Ωστόσο το εμβόλιο της γρίπης δείχνει να βοηθάει προστατεύοντας και μειώνοντας τα κρούσματα φανερά.

Ο ΠΟΥ συστήνει τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 75% των ηλικιωμένων, αλλά όχι μόνο αυτών. Έχει προταθεί ο εμβολιασμός όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα, δουλεύουν στον τομέα της υγείας μα ακόμα και έγκυες και παιδιά. Δυστυχώς όμως η πρόταση δεν έχει υλοποιηθεί και έτσι σε καμία χώρα δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα ο προτεινόμενος αριθμός ηλικιωμένων. Σε κάποιες χώρες μάλιστα, τα ποσοστά εμβολιασμού έδειξαν να μειώνονται δραματικά.

Κάποιοι λόγοι που συνέβη αυτό προέκυψαν κατόπιν έρευνας και είναι κατά βάση η άγνοια, ο φόβος, η δυσκολία πρόσβασης στα κέντρα εμβολιασμού αλλά και οικονομικοί λόγοι. Οι καμπάνιες του εμβολιασμού λοιπόν, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα παραπάνω εμπόδια προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός πολιτών που πάει να κάνει το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Η πανδημία ίσως προσφέρει μια καλή ευκαιρία στους φορείς της υγείας να προωθήσουν με μεγαλύτερη επιτυχία τον εμβολιασμό. Η περίοδος που διανύουμε χρειάζεται αυξημένη προσοχή και υπευθυνότητα. Ο εμβολιασμός είναι πολύ σοβαρό ζήτημα ατομικής ευθύνης, ιδιαίτερα για τα άτομα που πραγματικά χρειάζονται την ανοσία.

https://www.oecd-ilibrary.org/docserver/health_glance-2015-57-en.pdf?expires=1613512660&id=id&accname=guest&checksum=4D9AC01D94695092A21A7FBE92C7655E

 

 

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *