Όταν η τέχνη υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα

Ενας πραγματικά εκθαμβωτικός πίνακας έχει δημιουργηθεί από  περίπου 50.000 μικρές χρωματιστές κουκίδες που ένωσε ο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου James Cochran. Ο πίνακας παρουσιάζει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς που ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη ενός όγκου και δημιουργήθηκε για το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου. Του πήρε πάνω από 250 ώρες και ως μέσο δημιουργίας του έργου χρησιμοποίησε μια πιπέτα εργαστηρίου. Ο ίδιος αναφέρει ότι είχε νοσήσει στο παρελθόν από κάποιας μορφής καρκίνου του δέρματος και θεωρεί ότι η τέχνη είναι “ο δούρειος ίππος” απέναντι στην ασθενεια.

Οι στρατηγικές απόκρισης κατά του καρκίνου αποτελούν βασικό μέρος της έρευνας του ICR, με στόχο την αντιμετώπιση της ικανότητας που έχει η νόσος να παρουσιάζει ανοχή στα φάρμακα, να γίνεται δηλαδή ανθεκτική σε αυτά.

Ο ιδρυτής του ινστιτούτου Sir Mel Greaves, δήλωσε ότι το έργο είναι ένα υπέροχο κράμα δημιουργικότητας και επιστήμης. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης είπε πως παρόλο που το έργο τον δυσκόλεψε αρκετά, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Επίσης έκανε έναν παραλληλισμό της δυσκολίας του έργου που δημιούργησε και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες προκειμένου να εξαλείψουν τον καρκίνο και να κάνουν τους ασθενείς να το ξεπεράσουν.

Το μοναδικό έργο θα κοσμεί το Κέντρο Ανακάλυψης Φαρμάκων για τον Καρκίνου του ICR, σε σημείο που θα το βλέπουν καθημερινά οι επιστήμονες που εργάζονται εκεί προσπαθώντας να βρουν τρόπους εξάλειψης του καρκίνου.

Πηγή : https://www.icr.ac.uk/news-archive/pipette-painting-marks-pioneering-cancer-research

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *