Οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο

Περισσότεροι από 3,88 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν λάβει μια δόση εμβολίου Covid-19, ίση με περίπου το 50,6 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Τα δεδομένα συγκεντρώνονται από κυβερνητικές πηγές από το έργο Our World in Data στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ως εμβολιασμένο άτομο αναφέρεται κάποιος που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες δόσεις ενός εμβολίου. Για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, ένα άτομο που είναι «πλήρως εμβολιασμένο» έχει λάβει δύο δόσεις.

Οι δόσεις εμβολίων παραμένουν σχετικά σπάνιες παγκοσμίως, με τη ζήτηση να εξακολουθεί να προβλέπεται να ξεπεράσει την προσφορά μέχρι το τέλος του 2021. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με την εξασθένιση της ανοσίας έχουν ωθήσει πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, να αρχίσουν να χορηγούν πρόσθετες δόσεις, οδηγώντας σε πρόσφατη αύξηση των εκστρατείες εμβολιασμού.

Οι πρόσθετες δόσεις περιλαμβάνουν αναμνηστικές δόσεις που χορηγούνται σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα όταν η προστασία από τις αρχικές δόσεις έχει αρχίσει να μειώνεται, καθώς και επιπλέον δόσεις σε άτομα, όπως ανοσοκατεσταλμένους, που δεν είχαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση από τις αρχικές τους δόσειςΠερισσότερες από 75,2 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, με πολλές περισσότερες χώρες να αναμένεται να αρχίσουν να τις χορηγούν σύντομα.

Οι λιγότερο πλούσιες χώρες βασίζονται σε μια συμφωνία κοινής χρήσης εμβολίων που ονομάζεται Covax, η οποία αρχικά είχε στόχο να παρέχει δύο δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, αλλά έχει επανειλημμένα μειώσει τις προβλέψεις της λόγω προβλημάτων παραγωγής, απαγορεύσεων εξαγωγών και συσσώρευσης εμβολίων από πλούσιες χώρες. Στην τελευταία της πρόβλεψη, αναμένεται να έχει συνολικά 1,4 δισεκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες μέχρι το τέλος του 2021.

Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα εντυπωσιακό χάσμα μεταξύ περιοχών του κόσμου. Η Αφρική έχει τον πιο αργό ρυθμό εμβολιασμού από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο, με μόλις το 8,5% του πληθυσμού να λαμβάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Περίπου το 76 τοις εκατό των πυροβολισμών που έχουν πέσει στα όπλα παγκοσμίως έχουν χορηγηθεί σε χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος. Μόνο το 0,6 τοις εκατό των δόσεων έχει χορηγηθεί σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Τα περισσότερα από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή απαιτούν δύο δόσεις για να εμβολιαστεί πλήρως ο ασθενής. Τον Φεβρουάριο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε ένα εμβόλιο μίας δόσης από τον φαρμακευτικό γίγαντα Johnson & Johnson για χρήση έκτακτης ανάγκης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *