Εισαγωγή στο Τάι Τσι.Τα ενεργά συστατικά της άσκησης

Ο Peter Wayne, ιατρικός συντάκτης του Introduction to Tai Chi από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ μας εξηγεί

Τι είναι το τάι τσι;

Όταν ο Peter Wayne, άρχισε να διεξάγει επιστημονικές μελέτες για τα οφέλη του τάι τσι στην υγεία, άρχισε να παρατηρεί ότι το τάι τσι λειτουργεί με διάφορους τρόπους, όχι μόνο με έναν. Ενώ τα περισσότερα φάρμακα έχουν ένα μόνο δραστικό συστατικό, παρατήρησε ότι το τάι τσι έμοιαζε περισσότερο με συνδυασμό πολλαπλών φαρμάκων που χρησιμοποιεί διαφορετικά συστατικά για να παράγει μια ποικιλία αποτελεσμάτων.

Ο Wayne διατύπωσε την ιδέα των «οκτώ ενεργών συστατικών» του τάι τσι, τα οποία ο ίδιος και οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούν τώρα ως εννοιολογικό πλαίσιο για να βοηθήσουν στην αξιολόγηση των κλινικών οφελών του τάι τσι, στη διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών που παράγουν αυτά τα αποτελέσματα και στη διαμόρφωση του τρόπου με το τάι Το chi διδάσκεται στους συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές (και στους δασκάλους). Ενώ διαφορετικά στυλ tai chi τονίζουν διαφορετικά συστατικά, αυτοί οι θεραπευτικοί παράγοντες είναι συνυφασμένοι και συνεργικοί.

Το Τάι Τσι βλέπει το σώμα ως ένα διασυνδεδεμένο σύστημα, όχι ως μια συλλογή μεμονωμένων μερών. Ως αποτέλεσμα, όταν ασκείτε τάι τσι, δεν θα κάνετε μια άσκηση για τους δικέφαλους μυς και μια άλλη για τους γλουτιούς σας. Αντίθετα, το τάι τσι ενσωματώνει το πάνω μέρος του σώματος με το κάτω μέρος του σώματος, τη δεξιά πλευρά με την αριστερή πλευρά και τα άκρα με τον πυρήνα.

Η ευθυγράμμιση και η στάση είναι μέρος αυτής της δομικής ολοκλήρωσης και το τάι τσι σας εκπαιδεύει να βρίσκετε ευθυγραμμίσεις που είναι ασφαλείς και χωρίς πίεση, επιτρέποντάς σας να εκτελείτε “χαριτωμένες” κινήσεις. Κινείτε πιο αποτελεσματικά—όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας στο τάι τσι, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας σας. Το αποτέλεσμα είναι λιγότερο άγχος και φορτίο στις αρθρώσεις σας και καλύτερη ισορροπία.

Όχι μόνο αυτή η ενσωμάτωση βελτιώνει την ικανότητά σας να κινείστε χωρίς πόνο, αλλά επηρεάζει επίσης την ψυχική σας υγεία. Σε δύο διαφορετικές μελέτες, τα άτομα που κάθονταν ή περπατούσαν πιο όρθια κατά τη διάρκεια των πειραμάτων είχαν πιο θετική προοπτική μετά από εκείνους που έσκυβαν ενώ κάθονταν ή περπατούσαν.

https://www.health.harvard.edu/author/peter-wayne

Το Tai Chi σωστή γραφή Tai Ji Quan σημαίνει σε απλή μετάφραση των λέξεων:  the supreme ultimate fist = η υπέρτατη τελική γροθιά ή όπως πολλοί το μεταφράζουν η «απόλυτη γροθιά». 

Στην Ελλάδα ένας από πιο γνωστούς εκπαιδευτές είναι ο Παναγιώτης Πιερράκος https://www.greecetaichi.gr/?page_id=246 μας δίνει την δική του οπτική γωνία για το τι στην ουσία είναι το Tai Chi:

Εν συγκρίση με πολλά άλλα στυλ πολεμικών τεχνών που είναι ευρύτερα γνωστά (tae kwon do, karate, boxing, κτλ) που θεωρούνται ως σκληρά και εξωτερικά, πρόκειται για ένα εσωτερικό στυλ (Nei jia). Τι σημαίνει αυτό; Ο στόχος των εσωτερικών τεχνών έγκειται κυρίως στην εργασία με την εσωτερική ενέργεια (Qi), και συνεπώς και στην ανάπτυξη και διαφύλαξη της υγείας. Μέσω της εντατικής και επικεντρωμένης εκπαίδευσης των ρουτινών Tai ji quan, οι ικανότητες των μαθητών εξελίσσονται σταδιακά σε ένα «Γκονγκ Φου» (Kung Fu): «ανώτατη δεξιότητα μέσα από σκληρή δουλειά».

Πιο αναλυτικά :

Άσκηση = με το Tai Chi γυμνάζουμε ολόκληρο το σώμα ξεκινώντας από ήπιας μορφής ασκήσεων, ρυθμίζουμε τη στάση του σώματος δυναμώνοντας τα πόδια, τον κορμό και την ισορροπία. Αυξάνει τη δύναμη, την ευλυγισία, την ισορροπία και την ηρεμία.

Θεραπεία = χαμηλώνει τους ρυθμούς της καρδιάς και την πίεση. Θεραπεύει μπλοκαρίσματα στο σώμα, τενοντίτιδες, πιασίματα. Βοηθά σε νευρολογικές παθήσεις (αλτσχαϊμερ, σκλήρυνση κτλ).

Πολεμική τέχνη – Αυτοάμυνα = ο ασκούμενος αποκρυπτογραφώντας τις κινήσεις χρησιμοποιεί αποκρούσεις, επιθέσεις, λαβές, σημεία πιέσεων για να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις.

Ενέργεια = καλλιέργεια του Chi, της ζωοφόρου ενέργειας που κατοικεί στο dantien και κατεύθυνση σε ολόκληρο το σώμα. Γειωνόμαστε και αντλούμε ενέργεια από τη γή κι αντίστροφα.

Διαλογισμός = ξεκινώντας από την αρχική στάση Tai Chi και συνεχίζοντας στην εξάσκηση της φόρμας, αφαιρώντας όλους τους εξωγενείς παράγοντες μπαίνει κανείς στην εμβάθυνση του εαυτού… μελετώντας την αναπνοή, τη στάση, την έκφραση της κίνησης, αδειάζει η επαφή με οτιδήποτε έξω από την πρακτική.

Αποτέλεσμα: Αυτό που μένει στο τέλος της εξάσκησης θα είναι μια γλυκιά κούραση και αίσθηση ευεξίας, αύξηση της ενέργειας και ηρεμία του πνεύματος.

Περισσότερα στο παρακάτω link:

Τί είναι το Tai Chi?

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *