Χορήγηση μιας δόσης εμβολίου σε όσους έχουν ήδη νοσήσει από κορονοϊό

Τη χορήγηση μίας μόνο δόσης εμβολίου σε όσους πολίτες έχουν νοσήσει και αναρρώσει από κορονοϊό, αποφάσισε η  Επιτροπή Εμβολιασμών. Η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με την εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Λοιμώξεων η οποία σημειώνει ότι όσοι έχουν ασθενήσει και αναρρώσει έχουν αποκτήσει αντισώματα κατά του κορονοϊού και με μία δόση εμβολίου θα καλυφθούν πλήρως. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα  σε τι διάστημα από την ανάρρωση από τον κορονοϊό θα χορηγείται το εμβόλιο, ωστόσο σύμφωνα με τα δεδομένα, εντός δύο ή τριών μηνών υπάρχει καλή ανταπόκριση με μία δόση εμβολίου.

Σημειώνεται ότι ήδη 11 χώρες στην Ευρώπη εφαρμόζουν τη χορήγηση μίας δόσης εμβολίου σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από CoViD-και κάθε μία από αυτές, έχει καθορίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού. Σε πρόσφατη τεχνική έκθεσή τους, οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σημειώνουν πως απαιτείται η διαμόρφωση συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, προκειμένου να καθοριστούν οι προϋποθέσεις και ο χρόνος χορήγησης.

Οι χώρες που χορηγούν μία δόση εμβολίων, ενώ προβλέπονται δύο, είναι οι εξής: Αυστρία, Φινλανδία, Εσθονία, Γαλλία, Λετονία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία. Στην έκθεση του ECDC, αναφέρεται πως 13 χώρες προτείνουν πλήρη εμβολιασμό των ατόμων που έχουν νοσήσει, 9 προτείνουν μία δόση, ενώ η Ισλανδία δεν συνιστά καμία δόση.

Πηγή: healthdaily.gr

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *