Μόνο τον τελευταίο χρόνο 500 εκατομμύρια ευρώ προστέθηκαν στο σύστημα υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την ενίσχυση του. 200 εκατομμύρια επιπλέον φέτος, για να αξιοποιηθούν στους εξοπλισμούς των νοσοκομείων. Επενδύσεις και ενίσχυση του ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι μία παρακαταθήκη την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέλλον, ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας Γ. Κωτσιόπουλος, για να τονίσει στην συνέχεια ότι ένα μεγαλύτερο ΕΣΥ δεν είναι κάτ’ ανάγκη ένα καλύτερο ΕΣΥ.
Ένα καλύτερο ΕΣΥ, όπως είπε, είναι ένα ΕΣΥ που είναι πιο ασφαλές, έχει καλύτερο προσωπικό και φροντίζει με μεγαλύτερη ασφάλεια τους ασθενείς. «Σχεδιάζουμε και μελετούμε στοχευμένες παρεμβάσεις στον Υγειονομικό χάρτη, ώστε τα νοσοκομεία να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και όχι τα κατά τόπους συμφέροντα. Η Ελλάδα κατάφερε να προσεγγίσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο στις MEΘ.
Ο σκοπός όμως είναι να συμπληρώσουμε το ταξίδι του ασθενούς στο ΕΣΥ με καλύτερες και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, με κέντρα αποκατάστασης για τη συνέχιση της νοσηλείας». Έχει ξεκινήσει αυτός ο σχεδιασμός μέσω του ταμείου ανάκαμψης με 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι το εθνικό σχέδιο για το Υπουργείο Υγείας, το οποίο μαζί με τη μόχλευση πόρων από έργα ΣΔΙΤ, θα μπορέσει να δώσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα στις υπηρεσίες υγείας, τόνισε ο Γ.Γ.. Είδαμε μες στην πανδημία, ότι η συνεργασία δημοσίου ή ας το πούμε κρατικού τομέα και ιδιωτικού, μπορεί πραγματικά να φέρει πραγματικές λύσεις στις ανάγκες των πολιτών.
Πρόληψη μέσω ΟΔΙΠΥ – Γραφείου ΠΟΥ Αθήνας
«Η συνεργασία όμως πρέπει να βασίζεται στην ανάλυση των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού. Ο ΕΟΠΥΥ στο άμεσο μέλλον θα αναλάβει τον κεντρικό ρόλο να αγοράζει τις καλύτερες και ασφαλέστερες υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους του. Ο ΟΔΙΠΥ (Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία) που πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί, θα θέσει τα standards ποιότητας και Ασφάλειας τόσο για το Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Θέλουμε να εμποδίσουμε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, κατακλίσεις, την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών. Αυτή η προσπάθεια θα προωθηθεί από το νέο γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας στην Αθήνα, με αυτό το αντικείμενο. Ήδη κλιμάκια του ΟΔΙΠΥ με εξαιρετικούς επιστήμονες, επισκέπτονται νοσοκομεία της χώρας σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και συζητούν τις παρεμβάσεις με τους γιατρούς».
Μετασχηματισμός του ΕΣΥ με κεντρικό πυλώνα τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας
Ο μετασχηματισμός του ΕΣΥ θα πρέπει να βασιστεί σε πραγματικά δεδομένα και να λύσει υπαρκτά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία. Για να γίνει αυτό, το εργαλείο είναι και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. «Το σχέδιο που έχουμε προετοιμάσει και έχουμε καταθέσει για το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπει την ενοποίηση πηγών δεδομένων σε ένα κεντρικό κόμβο, ο οποίος θα συλλέγει τα δεδομένα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς ανάλυση για να μπορέσουμε πραγματικά αυτή την αξία που προσθέτουν τα δεδομένα να τη μετασχηματίσουμε με σε αξία για τους ασθενείς. Ως εκ τούτου κεντρικός πυλώνας είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, στον οποίο θα μαζευτούν όλα τα δεδομένα. Θα αναβαθμιστούν τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων, ούτως ώστε να είναι δυνατόν να συλλεχθούν αυτά τα δεδομένα για τους ασθενείς». Είναι προφανές ότι τους τελευταίους μήνες το ΕΣΥ απέδειξε ότι έχει την επιστημονική επάρκεια και έχει και το προσωπικό και την επιστημοσύνη να αντεπεξέλθει στην μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων ετών. Και απέδειξε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλά χρόνια, που το ΕΣΥ δεν είχε χρηματοδοτηθεί επαρκώς, ήταν μάλιστα από τους ουραγούς στην ΕΕ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γ.Γ
Επέκταση του προγράμματος τηλεϊατρικής
Σχετικά με τις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές, ο κ. Κωτσιόπουλος μίλησε για επέκταση του προγράμματος τηλεϊατρικής, ούτως ώστε σε περισσότερα σημεία της χώρας περισσότεροι πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάποιο γιατρό. «Έρχεται ένα νομοσχέδιο που θα δώσει κίνητρα για να κλείσουμε τα κενά που υπάρχουν στις νησιωτικές και άγονες περιοχές, όπου υπάρχει μία μεγάλη δυσχέρεια στο να βρούμε κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και πάνω σε αυτό το πλήρες και ολοκληρωμένο πλαίσιο κινήτρων θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όποια κενά υπάρχουν στο ΕΣΥ. Για να στηριχθεί ένα σύγχρονο νοσοκομείο πρέπει να αναβαθμιστούν οι οργανισμοί των νοσοκομείων, να αναβαθμιστεί το προεδρικό διάταγμα, το οποίο είναι εδώ και χρόνια ουσιαστικά ένα στατικό μοντέλο ανάπτυξης νοσοκομείου, ενώ θα πρέπει να πάμε σε ένα πιο δυναμικό μοντέλο, το οποίο θα βασίζεται πάνω στην καινοτομία, στην παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων».
Πηγή: dailypharmanews.gr