Αντιιικό χάπι covid-19 από την Merck

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Merck χορήγησε άδεια χωρίς δικαιώματα για το πολλά υποσχόμενο αντιιικό χάπι Covid-19 σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Η συμφωνία περιορίζει τις πωλήσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες και αποκλείει τις περισσότερες χώρες μεσαίου εισοδήματος – συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς και πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής.

Η συμφωνία με το Medicines Patent Pool θα επιτρέψει στο φάρμακο, που ονομάζεται molnupiravir, να παρασκευάζεται και να πωλείται φθηνά σε 105 χώρες, κυρίως στην Αφρική και την Ασία, όπου τα εμβόλια για τον Covid-19 είναι ελλιπή. Οι εύπορες χώρες έσπευσαν να διαπραγματευτούν συμφωνίες για την αγορά του φαρμάκου, δεσμεύοντας την προσφορά και εγείροντας ανησυχίες ότι οι φτωχές χώρες θα μπορούσαν να αποκλειστούν.

Η συμφωνία χαιρετίστηκε από τους υποστηρικτές της πρόσβασης στη θεραπεία, οι οποίοι την χαρακτήρισαν ασυνήθιστο βήμα για μια μεγάλη δυτική φαρμακευτική εταιρεία. Η Merck έχει ήδη χορηγήσει άδεια σε οκτώ μεγάλες ινδικές εταιρείες παραγωγής φαρμάκων για την παραγωγή γενόσημων εκδόσεων του molnupiravir, εν αναμονή της έγκρισης.

Αποτελέσματα: Το φάρμακο μείωσε στο μισό το ποσοστό νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς με Covid υψηλού κινδύνου που το πήραν αμέσως μετά τη μόλυνση σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή, σύμφωνα με τη Merck.

Λεπτομέρειες: Οι κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων στις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να διαθέσουν στην αγορά το φάρμακο για μόλις 20 $ ανά θεραπεία  σε σύγκριση με τα 712 $ που η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε να πληρώσει για την αρχική του αγορά.

Περισσότερες  τελευταίες ενημερώσεις και χάρτες της πανδημίας  στο παρακάτω άρθρο

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *