Εμβόλια: Η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών «Δικαίωμα στη θεραπεία»

H Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών «Δικαίωμα στη θεραπεία», ένας συνασπισμός πάνω από 200 ευρωπαϊκών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών από 14 ευρωπαϊκές χώρες, έφτασε σήμερα στο πρώτο όριο των 100.000 υπογραφών.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προωθήσει μια νομοθετική πρόταση για να παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγκάσει τους παραγωγούς εμβολίων, όπως οι Pfizer / BioNTech, AstraZeneca, Moderna, να μοιραστούν την επιστήμη και την τεχνολογία εμβολίων, να παραιτηθούν από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και να επιμείνουν να συμμετάσχουν στην μεγάλης κλίμακας παραγωγή, όλες οι μεγάλες εταιρείες που μπορούν να αναπτύξουν εμβόλια. Για να γίνει αυτό, ο συνασπισμός πρέπει να συλλέξει 1 εκατομμύριο υπογραφές.

Η κοινή χρήση τεχνολογίας θα άρει ένα εμπόδιο στην αυξανόμενη σήμερα καθυστερημένη παραγωγή και την ίση πρόσβαση σε εμβόλια παγκοσμίως, και θα κάνει τις κυβερνήσεις λιγότερο εξαρτημένες από την ικανότητα παραγωγής ορισμένων φαρμακευτικών εταιρειών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δεδομένα της UNICEF που ανέφερε η Oxfam υποδεικνύουν ότι μόλις το 43% της αναφερόμενης ικανότητας παραγωγής εμβολίων COVID-19 χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τα εγκεκριμένα εμβόλια. Η παροχή ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για όλους αντιμετωπίζει τεχνικές δυσκολίες εξαιτίας της προστασίας των αποκλειστικών δικαιωμάτων και των μονοπωλίων των φαρμακευτικών εταιρειών, όπως ανέδειξε η οργάνωση People’s Vaccine Alliance.

Στο παρελθόν, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν παραμεριστεί για να αντιμετωπιστούν σημαντικές κρίσεις υγείας. Ο Jonas Salk, ο εφευρέτης του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, έφερε την εφεύρεσή του στην αγορά χωρίς δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η ασθένεια έχει πλέον σχεδόν εξαλειφθεί. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης του HIV, εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν επειδή δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε θεραπευτικές αγωγές και προστασία. Μετά από μια δεκαετία μάχης, οι φαρμακευτικές εταιρείες αναγκάστηκαν να επιτρέψουν εξαιρέσεις ευρεσιτεχνίας. Ο κόσμος απλά δεν αντέχει να περιμένει τόσο πολύ εν καιρώ πανδημίας», εξηγεί η Julie Steendam, συντονίστρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο της πρωτοβουλίας.

Αν και η έρευνα και η ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών πληρώνονται σε μεγάλο βαθμό με δημόσιους πόρους, οι εταιρείες διεκδικούν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και εισπράττουν δισεκατομμύρια κέρδη. Αυτή η μονοπωλιακή θέση εγγυάται κέρδη και εν μέσω της πανδημίας, εις βάρος της ανθρώπινης ζωής.

“Οι δημόσιες επενδύσεις θα πρέπει να αποδίδουν δημόσια αγαθά προς όφελος όλων, όχι προς όφελος των μετόχων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρακάμψει αυτό το σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, μονοπωλίων και εμπιστευτικότητας αν θέλουμε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της καινοτομίας προς όφελος όλων. Με την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων πολιτών, έχουμε τη δύναμη να τους αναγκάσουμε να το πράξουν.”

Υπόγραψε και κάνε γνωστή την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών:
https://eci.ec.europa.eu/015/public/#/screen/home

Πηγή άρθρου: https://www.pressenza.com/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *