Ακατάλληλες Μάσκες στους Φτωχούς

Η πανδημία δημιούργησε και συνεχίζει να προάγει ανισότητες σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο σε εκείνο της υγείας. Μια πραγματικά λυπηρή κατάσταση έλαβε χώρα στην Γερμανία, με αποδέκτες τους πραγματικά ευάλωτους.Την παραίτηση του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν (CDU), ζήτησε η ηγεσία του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμμα– τος (SPD), μετά την αποκάλυψη ότι το υπουργείο του σχεδίαζε να διαθέσει ακατάλληλες μάσκες σε άστεγους, άνεργους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας πρότεινε χιλιάδες μάσκες που είχαν κριθεί ακατάλληλες για διάθεση στη χώρα, διότι δεν είχαν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, να διανεμηθούν δωρεάν σε άστεγους, άνεργους και άτομα με ειδικές ανάγκες, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο τόνισε ότι «η ασφάλεια και η υγεία ειδικά των ευάλωτων ομάδων πρέπει να έχουν προτεραιότητα» και ζήτησε να ελεγχθούν πλήρως οι μάσκες.

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε την άνοιξη του 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν οι προστατευτικές μάσκες δεν επαρκούσαν, ο Γενς Σπαν παρήγγειλε από την Κίνα εκατοντάδες εκατομμύρια μάσκες αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ χωρίς το σήμα CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό την πίεση του χρόνου, το υπουργείο Υγείας ανέπτυξε σε συνεργασία με τον οργανισμό πιστοποίησης TÜV Nord μια ταχεία διαδικασία ελέγχου ποιότητας, η οποία, όπως φαίνεται, δεν περιελάμβανε έλεγχο θερμοκρασίας ή προσομοίωση χρήσης.

Συναρμόδιο είναι το υπουργείο Εργασίας, του οποίου ηγείται ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Χουμπέρτους Χάιλμ, από όπου καθορίζονται τα πρότυπα ασφαλείας για τις προστατευτικές μάσκες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των δύο υπουργείων σχετικά με το εάν τελικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι μάσκες και με ποιον τρόπο. Τελικώς οι μάσκες δεν διατέθηκαν τότε και το υπουργείο Υγείας πρότεινε τη διάθεσή τους σε αστέγους, ΑΜΕΑ κ.ά., για να μην πάνε χαμένες.

Πηγή: Ηealth Affairs in Greece Tεύχος Ιουνίου

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *