Έρευνα σε 120.000 Έλληνες για τη χρήση μάσκας

Υπέρ της χρήσης διπλής μάσκας σε δημόσιους χώρους για την καλύτερη προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού φαίνεται πως τάσσεται η πλειοψηφία των επιστημόνων.

Η σχετική εισήγηση  θα αφορά τη χρήση διπλής μάσκας ως εξής:   – Εφαρμογή χειρουργικής μάσκας μίας χρήσεως από μέσα και υφασμάτινης από έξω, ακολουθώντας έτσι τις επικαιροποιημένες συστάσεις του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC).   Πηγή: www.lifo.gr

Πως φτάσαμε όμως μέχρι εδώ ;

Με την πανδημία στη δεύτερη και σαφώς φονικότερη φάση, έχουν ακουστεί όλων των ειδών οι προτάσεις για πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ή να είχε αντιμετωπιστεί καλύτερα, ευκολότερα και με λιγότερες συνέπειες.

Οι προτάσεις αυτές βασίζονται στην παραδοχή ότι μια οργανωμένη εφαρμογή μέτρων σε προσωπικό επίπεδο (υγιεινή, μάσκες, απόσταση, προστασία στοχευμένα των ευάλωτων ομάδων κ.α.) μπορεί να φέρει το ίδιο ή και ενδεχομένως καλύτερο αποτέλεσμα.

Το ερώτημα όμως είναι πόσο οι προτάσεις αυτές είναι πρακτικά εφαρμόσιμες στην οποιαδήποτε κοινωνία, όσο (αυτό)πειθαρχημένη και αν είναι. Η πραγματικότητα έδειξε ότι από τη μια μεριά η όχι-και-τόσο δημοκρατική Κίνα έφτασε σε ακραίες μεθόδους απομόνωσης για να ελέγξει την κρίση, αλλά και σχεδόν όλες οι χώρες της ανατολικής Ασίας βάσισαν τελικά την επιτυχία τους σε lockdown ασύλληπτης έντασης σε σχέση με αυτά που βιώσαμε εμείς. Και αυτές είναι κοινωνίες με ιδιαίτερα αναπτυγμένη την αίσθηση του καθήκοντος, με την μάσκα προσώπου να αποτελεί έτσι κι αλλιώς μέρος της κουλτούρας τους.

Στo πλαίσιo της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του ΑΠΘ, συγκεντρώθηκαν πραγματικά δεδομένα από τη χρήση μάσκας από περίπου 120.000 περαστικούς σε πέντε πόλεις της Ελλάδος κατά το διάστημα 15 Νοεμβρίου ως 15 Δεκεμβρίου. Πρόκειται πιθανότατα για την πρώτη παγκοσμίως παρόμοια μελέτη, η οποία κατέγραψε την πραγματική εικόνα στο δρόμο, και όχι την αυτό-αναφερόμενη απάντηση σε ερωτηματολόγια.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μόνο σε δυο ομάδες (γυναίκες >45) η συμμόρφωση με σωστό τρόπο χρήσης μάσκας πέρασε το 85% (όριο που θεωρείται απαραίτητο για να είναι αποτελεσματικό το μέτρο) ενώ σε νεαρές ηλικίες η συμμόρφωση θα πρέπει να θεωρηθεί μάλλον πτωχή. Αν αυτά είναι τα αποτελέσματα που αφορούν περαστικούς σε κίνηση (όχι καθήμενους, όχι παρέες κτλ) τότε θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σε κάθε άλλη περίσταση, η συμμόρφωση θα είναι πιθανώς μικρότερη, με μη τήρηση και των υπόλοιπων προστατευτικών μέτρων (π.χ. απόσταση).

Η μελέτη αυτή δεν άγγιξε καθόλου το θέμα της ποιότητας των μασκών που φορά ο πληθυσμός, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι υφασμάτινες αγνώστων προδιαγραφών και ποιότητας.

Περισσότερα :

Κορονοϊός: Τι έδειξε μεγάλη έρευνα σε 120.000 Έλληνες για τη χρήση της μάσκας

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *