7.4. Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.

Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας, που υποστηρίζει δράσεις, ώστε όλο οι άνθρωποι ανεξαιρέτως να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε έναν βιώσιμο κόσμο.

“Υγεία για όλους” – “Health for all” είναι το φετινό  μήνυμα του ΠΟΥ, επιδιώκοντας να διασφαλίσει ότι η υγεία είναι ύψιστης προτεραιότητας τόσο ατομικά όσο και κοινωνικά.

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία COVID-19 οδήγησαν σε κοινωνικές ανισότητες με σοβαρές συνέπειες στα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο και περαιτέρω επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Στην περίπτωση του ελληνικού συστήματος υγείας, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης αυτό υπέστη αυστηρά μέτρα λιτότητας, που ελάχιστα συνάδουν με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Οι πόροι για την δημόσια υγεία μειώθηκαν, σε αντίθεση με τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που αυξήθηκαν, όπως και οι παράγοντες κινδύνου(ΟΟΣΑ, 2023).

Πιο πρόσφατα, ενώ οι εθνικές δαπάνες υγείας για τον καρκίνο έχουν σημειώσει κάποιες αυξήσεις, παραμένουν σταθερά χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ και είναι πολύ χαμηλές για να βελτιώσουν αποτελεσματικά τα πρότυπα στην ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με καρκίνο (ΟΟΣΑ, 2023).

Ο ρόλος του Κάπα3

Σε αυτό το πλαίσιο, και σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αναλφαβητισμού που εμφανίζονται στο ελληνικό πληθυσμό, το Κάπα3 έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό αναφορικά με την πλήρη και έγκυρη ενημέρωση των ογκολογικών ασθενών εντός του χώρου τους, σε ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας.

  • Το2022 δημιουργήθηκε η πρώτη Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και Διαχείρισης εντός του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και στην Μ.Η.Ν. “Νίκος Κούρκουλος”.
  • Το 2023 δημιουργήσαμε την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και Διαχείρισης στην Αλεξανδρούπολη, εντός του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου, στοχεύοντας στην ενημέρωση όλο και περισσότερων ασθενών, ιδιαίτερα στην επαρχιακή Ελλάδα όπου τα προβλήματα πρόσβασης σε δομές και στην πληροφορία είναι εντονότερα άλλα στοιχεία για Αλεξανδρούπολη.

Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους, να δημιουργηθούν νέες προοπτικές για την κοινωνική ενσωμάτωση, κοινωνική προστασία και απασχόλησή τους.

Κανένας Μόνος!

Δείτε Περισσοτερα :

Πρόσβαση στην Υγεία | Άτομα με Αναπηρία

https://www.sansimera.gr/worldays/14

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *