Τα Υπέρ και Κατά του Σχεδίου της Ε.Ε. για τον Καρκίνο

Στις 3 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το 2020, στην Ε.Ε. διαγνώστηκαν με καρκίνο 2,7 εκατ. άτομα, ενώ 1,3 εκατομμύρια έχασαν τη μάχη κατά της νόσου. Εάν δεν αναληφθεί αποφασιστική δράση, εκτιμάται ότι έως το 2035 τα κρούσματα του καρκίνου θα αυξηθούν κατά περίπου 25% με αποτέλεσμα ο καρκίνος να καταστεί η κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ.

Πέρα από τις σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των καρκινοπαθών και των οικείων τους, ο καρκίνος έχει τεράστιο αντίκτυπο στα συστήματα περίθαλψης υγείας, στην οικονομία μας και στην κοινωνία γενικότερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο οικονομικός αντίκτυπος του καρκίνου στην Ευρώπη υπερβαίνει τα 100 δισ. ευρώ ετησίως. Είναι θετικό το γεγονός ότι έπειτα από ενάμιση χρόνο διαβουλεύσεων η Ε.Ε. αποκτά επιτέλους ένα Σχέδιο για την καταπολέμηση του Καρκίνου.

Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά. Παρά την πανδημία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε το ζήτημα και οργανώθηκαν δημόσιες διαβουλεύσεις, όπου Ευρωπαίοι πολίτες, ειδικοί επιστήμονες και μέλη του ευρωκοινοβουλίου συμμετείχαν ενεργά, καταθέτοντας τις απόψεις τους για το θέμα. Θετικό είναι επίσης το σχέδιο επιχειρεί να παρέμβει ολιστικά από την πρόληψη (πρωτογενή και δευτερογενή), προχωρά στη διάγνωση και καταλήγει στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Θέτει ,ακόμη, μετρήσιμους στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Όμως, ορισμένοι στόχοι είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι. Για παράδειγμα, το να μειωθεί κατακόρυφα το κάπνισμα από 25% που είναι σήμερα, στο 5% έως το 2040. Ενώ σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τα ποσοστά αγγίζουν το 40% με αυξητικές τάσεις! Ακόμη, ενώ για το κάπνισμα, το Σχέδιο διατηρεί μία παγιωμένα σκληρή στάση, έχει διαφορετική αντιμετώπιση για το αλκοόλ. Για παράδειγμα, η αναγραφή πληροφοριών για τις θερμίδες στις ετικέτες των προϊόντων, ενώ είχαν συμπεριληφθεί σε προηγούμενη έκδοση του Σχεδίου Δράσης, τελικά δεν συμπεριλήφθηκαν στην τελική έκδοση.

Παράλληλα, τι γίνεται με το δικαίωμα των καρκινοπαθών να μην καταγράφεται το ιστορικό τους από φορείς όπως τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες ή άλλες επιχειρήσεις; Το αίτημα αυτό γνωστό και ως «δικαίωμα στη λήθη» των επιζώντων του καρκίνου δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται δραστικά από το Σχέδιο, παρά το γεγονός ότι αποτελεί πάγιο αίτημα των συλλόγων ασθενών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο ξεκίνησε ως μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή προσπάθεια. Ωστόσο το τελικό κείμενο που παρουσιάστηκε κάθε άλλο παρά εμπνευσμένο και προοδευτικό σε ιδέες και πρωτοβουλίες μοιάζει. Η Επιτροπή θα πρέπει να κάνει έγκαιρα τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε το Σχέδιο να μην μετατραπεί σε μια χαμένη ευκαιρία και εντέλει η Ευρώπη να καταφέρει να νικήσει τον καρκίνο.

Πηγή https://virus.com.gr/yper-kai-kata-toy-schedioy-tis-e-e-gia-ton-karkino/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *