Η υποστηρικτική φροντίδα απέναντι στους καρκινοπαθείς ασθενείς έρχεται στο προσκήνιο από την ESMO(European Society for Medical Oncologists), και κρίνει επιτακτική ανάγκη την στήριξη των επιζώντων του καρκίνου, αλλά και την καλύτερη ενημέρωση τόσο των γιατρών όσο και των ίδιων των ασθενών σχετικά με την υποστηρικτική φροντίδα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, ένα μεγάλο ποσοστό καρκινοπαθών υποφέρει από επιβαρυντικά συμπτώματα και δηλώνει δυσαρεστημένο για την βοήθεια που λαμβάνει. Ερευνητές του German Cancer Research Centre, Heidelberg ζήτησαν από τους καρκινοπαθείς ασθενείς να αξιολογήσουν την επιβάρυνση στη ζωή τους, με βάση μια λίστα 36 πιθανών προβλημάτων. Επιπλέον, ζητήθηκαν να αξιολογήσουν το βαθμό υποστήριξης που έλαβαν για κάθε πρόβλημα(καλή/μέτρια/κακή).
Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
-
- 44% των ασθενών αναφέρουν κακή υποστήριξη για σεξουαλικά προβλήματα
- 37,7% κακή υποστήριξη για προβλήματα κόπωσης
- 35,9% κακή υποστήριξη για νευροπάθεια
- 35,3% κακή υποστήριξη για νοητικά προβλήματα
- 34,7% κακή υποστήριξη για προβλήματα αύξησης βάρους
- 33,7% κακή υποστήριξη για ταραχή και δυσκολίες ύπνου
Η δυσαρέσκειά τους αυτή καθώς και οι διάφορες μακροπρόθεσμες συνέπειες θα πρέπει να μας αγρυπνήσουν όλους και να δοθεί περισσότερη έμφαση σε αυτούς τους ίδιους αλλά και στην εύρεση μηχανισμών, που θα βοηθήσουν την ιατρική παρέμβαση και συνεπώς την πιο γρήγορη θεραπεία τους.Εξίσου σημαντική είναι και η σωστή ενημέρωση των ιατρών και των ασθενών.
Σύμφωνα με έρευνα, ογκολόγοι και μη ογκολόγοι ιατροί κλήθηκαν να εκτιμήσουν πέντε χρόνια επιβίωσης καρκινοπαθών ασθενών, αναφορικά με 12 συνήθεις μορφές της νόσου και στα διάφορα κλινικά τους στάδια. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ογκολόγοι εκτίμησαν σωστά την επιβίωση σε τέσσερις από τις δώδεκα μορφές καρκίνου, ενώ οι μη ογκολόγοι μόλις σε δυο από τις δώδεκα. Συγχρόνως, και οι δύο ομάδες ιατρών υποτίμησαν κάποιες μορφές όπως καρκίνο του προστάτη και μελάνωμα, καρκίνο του μαστού, των νεφρών. Επίσης, υπερεκτίμησαν την επιβίωση για τον καρκίνο του παχέως εντέρου, του πνεύμονα, του συκωτιού, του στομάχου και του παγκρέατος. Το ίδιο συνέβη και με τα διάφορα κλινικά σενάρια, όπου και οι δύο υποτίμησαν και υπερεκτίμησαν τα στάδια σε κάποιες μορφές καρκίνου.
Η εκπαίδευση όλων των ιατρών που έρχονται καθημερινά σε επαφή με καρκινοπαθείς ασθενείς, η συνεχής ενημέρωσή τους με στατιστικές και τάσεις προγνώσεων, είναι ζωτικής σημασίας. Έτσι θα υπάρχει και σωστή, έγκαιρη ενημέρωση των ασθενών σχετικά με την πρόγνωση και τη θεραπεία τους.
Αντίστοιχη έρευνα διεξήχθη σε καρκινοπαθείς ασθενείς σχετικά με τις γνώσεις τους πάνω στην ανοσοθεραπεία (τους μηχανισμούς δράσης, την αποτελεσματικότητα, συνέπειες και κόστος). Το 52% των ερωτηθέντων με καρκίνο του μαστού «Δεν γνωρίζουν» πώς λειτουργεί η ανοσοθεραπεία. Στην ίδια απάντηση αντιστοιχούν και άλλα εξίσου σημαντικά ποσοστά άλλων μορφών καρκίνου.
Η καλή γνώση και ενημέρωση των ασθενών σχετικά με την ανοσοθεραπεία, θα επιφέρουν σίγουρα καλύτερη επικοινωνία μεταξύ ασθενών-ιατρών και επομένως καλύτερα αποτελέσματα στις θεραπείες τους. Ο πλήρως ενημερωμένος ασθενής μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη μετέπειτα σοβαρών συνεπειών.
Όσον αφορά την πανδημία του Covid-19, επηρεάζει και αυτή σε μεγάλο βαθμό τους καρκινοπαθείς. Το 15% των ασθενών καρκίνου βιώνει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του ιού. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ Φεβρουαρίου 2020- Φεβρουαρίου 2021 ερευνήθηκαν καρκινοπαθείς ασθενείς από 35 Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα που επιβίωσαν από τον Covid-19. Οι τρεις κυριότερες μακροπρόθεσμες ασθένειες που αναφέρονται είναι αναπνευστικά προβλήματα, κόπωση και νοητικές/ψυχολογικές δυσλειτουργίες. Γενικά, παρατηρήθηκε μια αύξηση των ποσοστών θανάτων κατά 76% λόγω των μακροπρόθεσμων συνεπειών του Covid-19. Ιδιαίτερα, όσοι ασθενείς διέκοψαν την θεραπεία κατά του καρκίνου σε αυτή την περίοδο, τετραπλασίασαν το ρίσκο θανάτου, σε σύγκριση με όσους προσάρμοσαν τις θεραπείες τους.
Επομένως, η ενημέρωση και η καλύτερη γνώση τόσο των ιατρών όσο και των ασθενών μπορεί να επηρεάσει θετικά την υποστηρικτική φροντίδα. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι η καλή φροντίδα όλων των ασθενών, προκειμένου να καταπολεμήσουν την ασθένεια από κοινού με τους ιατρούς. Ειδικότερα στις μέρες μας, κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
Ας ενημερωθούμε λοιπόν όλοι για να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία.
Bibliography: https://cancerworld.net/whats-new-in-supportive-care-presentations-from-esmo-2021/
Photo: https://www.parallels.com/blogs/parallels-support/