Συμμετοχή του ΚΑΠΑ3 στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»

Η υπεύθυνη Ανάπτυξης και Λειτουργίας του Καπα3 ,κα Μπιστα Ευαγγελή συμμετείχε στην διαβούλευση για το νομοσχέδιο «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας http://www.opengov.gr/yyka/?p=4025#consnav

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αφορά αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και η πολιτεία επιχειρεί, να ενισχύσει και να αναβαθμίσει την υφιστάμενη σήμερα, ως απλή μονάδα, Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», στην οποία προσέρχεται για θεραπεία ο κύριος όγκος των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο περιστατικών παιδιών και εφήβων, της τάξεως του 80% σε ένα συνολικό αριθμό 300-350 ετησίως.

Με το νομοσχέδιο συστήνεται αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», υπαγόμενο στον Δημόσιο Τομέα και εποπτευόμενο από το υπουργείο Υγείας.

Στόχος είναι όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας  η έγκαιρη διάγνωση, η οποία συνεπάγεται υψηλά ποσοστά ίασης, με τη εφαρμογή των σύγχρονων θεραπειών, η ανάπτυξη ειδικών παιδιατρικών ογκολογικών τμημάτων, όπου τα παιδιά με καρκίνο θα υποστηρίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και στην περίοδο της επανένταξης και η συστηματική ένταξη στο πλαίσια της θεραπείας του παιδικού καρκίνου όχι μόνο της ίασης, αλλά και της διατήρησης της ποιότητας ζωής, της ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής ευεξίας των νεαρών ασθενών, καθώς η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές ψυχιατρικές διαταραχές του παιδικού καρκίνου, ως αποτέλεσμα της απώλειας του φυσιολογικού ρυθμού ζωής, λόγω της νόσου και των παρενεργειών από τη μακρόχρονη θεραπεία.

Στο συνιστώμενο Κέντρο μεταφέρονται:

– το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία»

– το Ογκολογικό Τμήμα από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού» και επιπλέον.

Η κα Μπίστα στην παρέμβαση της τόνισε την σημαντικότητα των φορέων στην κοινωνια των πολιτών, καθώς και το πόσο ενεργά ενώ συμμετέχουν και στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Μίλησε για το μεγάλο έργο που επιτελεί το Ογκολογικό κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα” προσφέροντας ιδεατή υποστήριξη στους μικρούς ογκολογικούς ασθενείς και τις οικογένειές τους καθως και για το νέο νομοσχέδιο που αποτελεί μια αναγκαιότητα χωρίς όμως να έχει  όλα τα εχέγγυα που ίσως περιμέναμε να δούμε σε μια πρόταση που θα κάνει τη νέα πραγματικότητα μονομιάς ιδανική, αλλά σίγουρα είναι ωφέλιμο και απαραίτητο να συζητάμε.

Μίλησε για την  ευθύνη που έχουμε όλοι ΜΑΣ, να κοιτάξουμε μπροστά και να αποδείξουμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση σε κάτι που λειτουργεί άριστα τόσα χρόνια, γιατί όλοι υπερβαίνουν τον εαυτό τους είναι κινητήριος δύναμη για συνέργιες συζητήσεις και έργα με νόημα ώστε η συγκεκριμένη ρύθμιση ανταποκρίνεται στην ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι για όλα τα παιδιά με κακοήθεια πληρούνται οι προϋποθέσεις ενός ιδεατού εποπτικού πλαισίου και ότι αντιμετωπίζεται το ζήτημα της επάρκειας των ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων.

Η κα Μπίστα τόνισε ότι “ως φορέας προάσπισης δικαιωμάτων, ως ένας μικρός το δέμας φορέας υποστήριξης ογκολογικών ασθενών και συμπλέοντας σε ένα πρότυπο ανθρωποκεντρικού μοντέλου και ολιστικής φροντίδας παραμένουμε  προσηλωμένοι σε όλους τους βασικούς  στόχους που δεν είναι άλλοι από την υποστήριξη του ανθρώπου που νοσεί, θωρακίζοντας το σύστημα υποστήριξής του μέσα από συνέργειες έγκριτων φορέων. Επιταχύνουμε έτσι το μέγιστο κοινωνικό αντίκτυπο στις δράσεις μας, σε όλα τα επίπεδα και παραλληλα αναζητούμε τρόπους, ώστε να προχωρήσουν σε σταδιακή ελάφρυνση των ασθενών από κάθε επιβάρυνση. “

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις της : Κυρίες και κύριοι

ενώ μπορείτε να δείτε και την παρεμβαση της : ΚΑΠΑ 3 ΒΟΥΛΗ 2

Τέλος στον παρακάτω σύνδεσμο όλες τις παρεμβάσεις:  https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#04b7eadb-e39f-461a-944e-afc000b457da

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *