Συμφωνία για κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ευρώπη

Ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι διαθέσιμο σε λίγο καιρό στην Ευρώπη. Την συμφωνία για την υιοθέτηση νομοθετικής πρότασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» (Digital Green Certificate) στις 17 Μαρτίου 2021, προανήγγειλε με επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ενώ, σε αυτό θα αναγράφονται επιδημιολογικά δεδομένα για τον κάτοχό του.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε μια κοινή προσέγγιση με στόχο να διευκολύνουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφωνήθηκε η θέσπιση ενός τυποποιημένου, διαλειτουργικού και κοινώς αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα πιστοποιεί την κατάσταση του κατόχου του πιστοποιητικού σε σχέση με τον Covid, και πιο συγκεκριμένα εάν έχει εμβολιαστεί, εάν έχει προσκομίσει αρνητικό τεστ ή εάν έχει αναρρώσει ήδη Γίνεται κατανοητό ότι το πιστοποιητικό θα αναφέρει εμβολιασμό ή παλαιότερη νόσο από covid-19.  Πηγή: ecozen.gr

Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι εμείς μπορούμε να έχουμε Βεβαίωση εμβολιασμού https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/iatropharmakeutike-perithalpse/pistopoietiko-emboliasmou καθώς και ότι έχουν δοθεί οι πρώτες χώρες /πόλεις που μπορεί κανείς να ταξιδέψει εάν κανείς το διαθέτει .

Οι 15 καλύτεροι προορισμοί για όσους έχουν πιστοποιητικού εμβολιασμού δόθηκαν και είναι :

 • Τιφλίδα, Γεωργία : Ο ασφαλέστερος προορισμός του περσινού καλοκαιριού, η Τιφλίδα, κατάφερε να παραμείνει μεταξύ των περιοχών που επηρεάστηκαν λιγότερο από την πανδημία. Η πρωτεύουσα της Γεωργίας βρίσκεται μάλιστα στην πρώτη θέση των πιο δημοφιλών προορισμό της Ευρώπης και αυτό το καλοκαίρι.
 • Μαδέρα, Πορτογαλία : Ο νησιωτικό σύμπλεγμα παράμεινε στην “πράσινη ζώνη” καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας χάρη στα αποτελεσματικά μέτρα που ελήφθησαν και την κατέστησαν τον ασφαλέστερο προορισμό στην Ευρώπη.
 • Κεφαλονιά, Ελλάδα : Ψηφίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς του 2021, καθώς θεωρείται από τα ομορφότερα ελληνικά νησιά. Λιγότερο επηρεασμένη από τον κορονοϊό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα γρήγορα καθιερώθηκε ως ασφαλής προορισμός στην Ευρώπη.
 • Αζόρες, Πορτογαλία : Η συστάδα των εννέα νησιών της Πορτογαλίας θεωρείται ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη. Οι Αζόρες αποτελούν μάλιστα την πρώτη επιλογή των ταξιδιωτών που πρόσκεινται στον βιώσιμο τουρισμό, την προστασία και την παρατήρηση της φύσης. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέπει την είσοδο στο αρχιπέλαγος χωρίς πρόσθετο διαγνωστικό τεστ ή καραντίνα.
 • Ρέθυμνο, Κρήτη, Ελλάδα : Το Ρέθυμνο, με τον όμορφο φάρο του, το βενετσιάνικο λιμάνι με τις ψαρόβαρκες, το φρούριο, τις περιπατητικές διαδρομές και τις υπέροχες παραλίες του, είναι επίσης έτοιμο να υποδεχθεί τους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι.
 • Ισλανδία : Η Ισλανδία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τους πολίτες της που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Η Ισλανδία αναγνωρίζει επίσης τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 • Cavtat, Konavle, Κροατία : Το Cavtat θεωρείται ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη λόγω του χαμηλού αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού, της εγγύτητας σε αεροδρόμια (σε περίπτωση επαναπατρισμού) και των νοσοκομείων, αλλά κυρίως λόγω των υγειονομικών μέτρων που έλαβαν οι αρχές.
 • Σεβίλλη, Ισπανία : Η Ισπανία έδωσε μια καινοτόμο απάντηση στην υγειονομική κρίση. Μετά από σκληρούς περιορισμούς που απέφεραν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τον περιορισμό του κορονοϊού, ανακοίνωσε σχέδια για την υιοθέτηση των διαβατηρίων εμβολιασμού ως “στοιχείο ασφαλούς κινητικότητας”. Η Ισπανία ελπίζει μάλιστα ότι θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα εφαρμόσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού προκειμένου να ενισχύσει τον τουρισμό κλάδο της. Η δε Σεββίλη έχοντας χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων από άλλα μέρη της χώρας, θεωρείται “όαση” εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.
 • Αθήνα, Ελλάδα : Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που συμφώνησαν στη θέσπιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Η χώρα έχει ήδη συνάψει συμφωνία για να υποδεχθεί τουρίστες από το Ισραήλ εάν διαθέτουν πιστοποιητικό, ενώ και η Κύπρος έχει ανακοινώσει ότι θα καλωσορίσει τους τουρίστες από την 1η Μαΐου αρκεί να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) .
 • Rubjerg Knude, Δανία: Η Δανία και η Σουηδία είναι από τους πρωτοπόρους στην έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού. Οι πολίτες τους τα χρησιμοποιούν ήδη για τη συμμετοχή σε συναυλίες και εκθέσεις ή για κρατήσεις σε εστιατόρια, ενώ πλέον θα τα χρησιμοποιούν και για ταξίδια.
 • Ρόδος, Ελλάδα: Η Ευρώπη οφείλει πολλά στην Ελλάδα για το γεγονός ότι προχωρά η ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Η χώρα πιέζει την ΕΕ να “κινηθεί πιο γρήγορα” όσον αφορά την υιοθέτησή του, καθώς η Αθήνα επιδιώκει να τονώσει τον κλάδο του τουρισμού που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κορονοϊού.
 • Κοπεγχάγη, Δανία : Η Δανία αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2021 να καθιερώσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που επιτρέπει σε όσους πολίτες της έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να επιστρέψουν, με ασφάλεια, σε κανονικούς ρυθμούς ζωής.
 • Κανάρια νησιά, Ισπανία: Τα Κανάρια Νησιά ανοίγουν επίσης τις πόρτες τους στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, με το καθένα να έχει τη δική του ταυτότητα και να παρέχει μια διαφορετική εμπειρία που συνδυάζει την ασφάλεια και την καλοπέραση.
 • Κως, Ελλάδα:  Η Κως είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας. Το “τέλειο ελληνικό νησί” για όσους αναζητούν διακοπές που συνδυάζουν θάλασσα, ήλιο και παραλίες. Είναι ένα από τα ελληνικά νησιά με τον μεγαλύτερο αριθμό παραλιών με άμμο.
 • Στοκχόλμη, Σουηδία: Δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, η Σουηδία συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που τάχθηκαν υπέρ ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη διεξαγωγή ταξιδιών αλλά και για την καθημερινότητα. Θεωρείται μία από τις πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι και μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους.

Πηγή : Capital.gr

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *