Σχέδιο δράσης SAMIRA κατά του Καρκίνου

SAMIRA, το στρατηγικό θεματολόγιο της Ευρώπης για τις ιατρικές εφαρμογές της ιοντίζουσας ακτινοβολίας κατά του καρκίνου .

Το σχέδιο αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι ραδιολογικές και πυρηνικές τεχνολογίες εξακολουθούν να ωφελούν την υγεία των πολιτών της ΕΕ και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Το εν λόγω σχέδιο δράσης αποτελεί την πρώτη συνέχεια του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 3 Φεβρουαρίου.

Η Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας, δήλωσε σχετικά: «Η τρέχουσα πανδημία μας υπενθύμισε τη σημασία της υγείας και την ανάγκη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών μας. Η ασφαλής ιατρική χρήση της ραδιολογικής και πυρηνικής τεχνολογίας αποτελεί πολύτιμο εργαλείο και ήδη ωφελεί εκατοντάδες εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρη την Ευρώπη…» 

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε τα εξής: «Με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, θα λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε περισσότερους και καλύτερους διαγνωστικούς ελέγχους. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να διαθέτουμε ασφαλή και υψηλής ποιότητας τεχνολογία ακτινοβολίας. Η ακτινολογική απεικόνιση είναι απαραίτητη για την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του καρκίνου, ενώ περισσότεροι από τους μισούς καρκινοπαθείς υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Πρόκειται για ένα πάγιο στοιχείο της ζωής των ασθενών με καρκίνο. Το σχέδιο δράσης SAMIRA είναι το πρώτο παραδοτέο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας των κοινοτήτων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, της υγείας και της έρευνας.» 

Το σχέδιο καθορίζει δράσεις και μέτρα όσον αφορά τρεις βασικούς τομείς:

i) διασφάλιση της προμήθειας ιατρικών ραδιοϊσοτόπων ii) βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας της ακτινοβολίας στην ιατρική  και iii) διευκόλυνση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης ιατρικών εφαρμογών ιοντίζουσας ακτινοβολίας.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν:

  • Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την κοιλάδα ραδιοϊσοτόπων (ERVI) για να διατηρήσει την ηγετική θέση της Ευρώπης όσον αφορά την προμήθεια ιατρικών ραδιοϊσοτόπων για ιατρική χρήση και να συμβάλει στην ταχύτερη ανάπτυξη και στην εισαγωγή νέων ραδιοϊσοτόπων και μεθόδων παραγωγής.
  • Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ποιότητα και την ασφάλεια των ιατρικών εφαρμογών ιοντίζουσας ακτινοβολίας, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι διαγνωστικές και θεραπευτικές χρήσεις της ιοντίζουσας ακτινοβολίας στα κράτη μέλη λειτουργούν σύμφωνα με τις βέλτιστες προδιαγραφές.
  • Συνέργειες μεταξύ του προγράμματος έρευνας και κατάρτισης της Ευρατόμ και της θεματικής ομάδας «Υγεία» του ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη», αναπτύσσοντας και υλοποιώντας ερευνητικό χάρτη πορείας για τις ιατρικές εφαρμογές πυρηνικής τεχνολογίας και τεχνολογίας ακτινοβολίας.

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *