Πώς επηρεάζουν την υγεία μας τα οικιακά καθαριστικά

Τα βαριά καθαριστικά που χρησιμοποιούμε για το σπίτι παίζουν ρόλο στην υγεία μας, στη φλεγμονή στον οργανισμό, σε αλλεργίες, στο μικροβίωμα του εντέρου και το ανοσοποιητικό. 

Τα καθαριστικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε μπορεί να είναι επικίνδυνα, με πρώτο απ’ όλα τη χλωρίνη, η οποία έχει οδηγήσει πολλά παιδιά στα επείγοντα από κατάποση. Ακόμη, όμως, κι αν χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες, μπορεί και πάλι να είναι τοξική.

Τι συμβαίνει, όμως, με τη χρήση στο σπίτι;

Στο πλαίσιο μελέτης φάνηκε ότι το 37% των γυναικών χρησιμοποιούν χλωρίνη σε εβδομαδιαία βάση. Αυτές που τη χρησιμοποιούσαν συχνά φάνηκε να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για άσθμα σε σχέση με αυτές που δεν τη χρησιμοποιούσαν και μεταξύ των γυναικών με άσθμα, η συχνή χρήση χλωρίνης συνδέθηκε με μεγαλύτερη ποσότητα ουδετερόφιλων στο αίμα (ένδειξη σημαντικών αλλαγών στα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων).

χρήση χλωρίνης συνδέθηκε με παρουσία μη-αλλεργικού άσθματος και πιο συγκεκριμένα με μη αλλεργικό άσθμα που ξεκίνησε στην ενήλικη ζωή, ενώ σε γυναίκες χωρίς αλλεργική ευαισθησία, υπήρξαν θετικοί συσχετισμοί μεταξύ χλωρίνης και χρόνιου βήχα, συμπτωμάτων άσθματος και βρογχικής υπεραπαντητικότητας (υπερευαισθησίας των αεραγωγών σε μια σειρά από φυσικά, χημικά και φαρμακευτικά ερεθίσματα). Δεν βρέθηκε, ωστόσο, συσχετισμός με το αλλεργικό άσθμα.

Παρ’ όλο που έχει αναγνωριστεί ότι η επαγγελματική χρήση χλωρίνης μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στο αναπνευστικό, παρέμενε άγνωστο μέχρι πρόσφατα αν η χρήση σε οικιακό επίπεδο μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άσθμα. Συγκεκριμένα, η χρήση της σχετίστηκε με σχεδόν 5 φορές αυξημένη πιθανότητα έναρξης μη αλλεργικού άσθματος σε ενήλικες, όπως επίσης και συμπτώματα του κατώτερου αναπνευστικού όπως χρόνιος βήχας. Η χλωρίνη λειτουργεί ως δυνατό προ-οξειδωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε «διαρρέοντες» πνεύμονες που επιτρέπουν σε αλλεργιογόνες ουσίες να διεισδύσουν.

Το φαινόμενο της παρουσίας άσθματος από καθαριστικά προϊόντα είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να διατρέχουν οι γυναίκες, με περισσότερο από τα ¾ των δεκάδων πληθυσμιακών μελετών που έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα να βρίσκουν αυξημένο κίνδυνο άσθματος ή ρινικής φλεγμονής.

Ιδανικά, θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα στο εμπόριο προϊόντα καθαρισμού πιο ασφαλή με περισσότερες επιλογές, ωστόσο οι εταιρίες αγνοούν τα δεδομένα, τη στιγμή που θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για τη χρήση συγκεκριμένων καθαριστικών προϊόντων.

Υπάρχει εναλλακτική;

Υπάρχουν φυσικές, εναλλακτικές επιλογές, φιλικές προς το περιβάλλον, που μπορούν να μας προσφέρουν μια πιο ασφαλή εναλλακτική. Είναι, όμως, αποτελεσματικά; Ας δούμε τι αναφέρει ο Michael Greger M.D. FACLM για το συγκεκριμένο θέμα μέσα από το nutritionfacts.org.

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν λιγότερο επικίνδυνα και περιβαλλοντικά πιο οικολογικά προϊόντα, με ενδείξεις «πράσινο», «φυσικό», «βιολογικό» κ.ο.κ., ή DIY συνταγές που συνήθως περιλαμβάνουν υλικά όπως μαγειρική σόδα, ξίδι και έλαια όπως έλαιο τεϊόδεντρου που θεωρείται αντιμικροβιακό.

Στο πλαίσιο μελέτης για την αποτελεσματικότητα τριών σπιτικών προϊόντων στον καθαρισμό και απολύμανση των Staphylococcus aureus και Escherichia coli σε επιφάνειες σπιτιού, οι ερευνητές δοκίμασαν 3 εναλλακτικές: χλωρίνη, ένα φυσικό απολυμαντικό με βάση τη θυμόλη που προέρχεται από το αιθέριο έλαιο θυμαριού και ένα DIY καθαριστικό με σόδα, λευκό ξίδι και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου. Η χλωρίνη σκοτώνει το 99,9% των κοινών μικροβίων ενός σπιτιού που είναι το στάνταρ από το Environmental Protection Agency για την απολύμανση επιφανειών που δεν έρχονται σε επαφή με φαγητό, όπως ο νιπτήρας του μπάνιου.

Κατά τη δοκιμασία, η χλωρίνη σκότωσε πράγματι το 99,9999% των μικροβίων, εξολοθρεύοντας το E. Coli και τον σταφυλόκοκκο, ξεπερνώντας ακόμη και τα στάνταρ της EPA για τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, όπως ο πάγκος της κουζίνας. Το φυσικό και λίγο πιο ακριβό απολυμαντικό με τη θυμόλη, ωστόσο, λειτούργησε εξίσου καλά με τη χλωρίνη, ενώ από το DIY καθαριστικό με τη σόδα, το ξίδι και το tea tree oil φάνηκε να ξεφεύγει ένα μικρό ποσοστό σταφυλόκοκκου.

Αυτό που μπορεί να συνέβη, είναι οι ερευνητές να μην χρησιμοποίησαν αρκετό tea tree oil, προσθέτοντας μόνο 1 σταγόνα ανά ποσότητα φλιτζανιού. Ακόμη, όμως, κι αν κάποιος δεν εμπιστεύεται αυτή την εκδοχή, αποδείχτηκε ότι υπάρχει η εναλλακτική με τη θυμόλη που είναι εξίσου αποτελεσματική με τη χλωρίνη, αλλά πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον, την υγεία μας, αλλά και τις επιφάνειες, καθώς δεν είναι διαβρωτική. Ενδιαφέρον θα είχε, πάντως, και ένα αποτελεσματικό DIY καθαριστικό με θυμόλη, αφού εξεταστεί η αποτελεσματικότητά του.

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *