Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος και κατατάσσεται ως ο 10ος πιο συχνός διαγνωσμένος καρκίνος παγκοσμίως.

Ποια είναι τα κυριότερα είδη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο όργανο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στο οποίο μαζεύονται τα ούρα. Ο καρκίνος της κύστης αρχικά χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, η αντιμετώπιση των οποίων είναι εντελώς διαφορετική.

Επιφανειακός ή μη διηθητικός καρκίνος της κύστης.
Σε αυτήν τη μορφή, ο καρκίνος περιορίζεται στο επιφανειακό στρώμα του τοιχώματος της κύστης. Αποτελεί την πιο συχνή μορφή κατά τη διάγνωση. Ακόμη και μετά τη χειρουργική αφαίρεση, υπάρχει η τάση να επανεμφανίζονται νέες βλάβες πολύ συχνά, γι’ αυτό η παρακολούθηση με κυστεοσκόπηση σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι πολυετής.

Διηθητικός καρκίνος της κύστης.
Αποτελεί την πιο απειλητική μορφή του καρκίνου, επειδή έχει προχωρήσει σε πιο βαθιά στρώματα (μυϊκό χιτώνα) της ουροδόχου κύστης. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ο καρκίνος να δώσει μεταστάσεις σε λεμφαδένες ή σε άλλα όργανα (ήπαρ, πνεύμονες, οστά).

 

Σύνδεση καρκίνου της ουροδόχου κύστης και καπνίσματος

Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι το κάπνισμα το οποίο ευθύνεται για το 50% περίπου των περιπτώσεων. Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εξέτασαν την ιατρική βιβλιογραφία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Μελέτησαν τις σχετικές δημοσιεύσεις που ήταν καταχωρημένες στη βάση δεδομένων Medline από το 1975 έως το 2007. Ο στόχος ήταν να αναγνωρίσουν και να αξιολογήσουν καλύτερα τα επιδημιολογικά και ιατρικά δεδομένα που υπάρχουν για τη σχέση καπνίσματος και καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Τα ευρήματα τους έδειξαν:

Ο αριθμός των καρκίνων της ουροδόχου κύστης που προκαλούνται από το κάπνισμα παρουσιάζει αύξηση. 

Μέχρι 50% των περιπτώσεων του εν λόγω καρκίνου οφείλονται στο κάπνισμα.

Περισσότεροι από 75% των ασθενών με καρκίνο ουροδόχου κύστης δεν γνωρίζουν τη σχέση του καπνίσματος και του καρκίνου τους.

Όταν ένας καπνιστής σταματά το κάπνισμα, στα 4 χρόνια που ακολουθούν τη διακοπή οι πιθανότητες να παρουσιάσει καρκίνο της ουροδόχου κύστης μειώνονται κατά 40%.

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης του συγκεκριμένου καρκίνου αλλά οι έρευνες δεν έχουν ακόμη τεκμηριώσει τελεσίδικα την αιτιολογική σχέση.

 

Ποιοι άλλοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Οι άντρες εμφανίζουν 4 φορές συχνότερα καρκίνο της ουροδόχου κύστης από τις γυναίκες.

Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο καθώς περισσότερο από το 75% είναι άτομα πάνω από 65 χρονών.

Εργαζόμενοι που εκτίθενται σε χημικές ουσίες, όπως σε  χώρους επεξεργασίας δέρματος, σε βιομηχανικά ελαστικά, βαφές και οδηγοί φορτηγών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η χημειοθεραπεία με φάρμακα όπως η κυκλοφωσφαμίδη.

Η ακτινοβολία στην πύελο (κάτω μέρος της κοιλιάς).

Οι μακροχρόνιες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.

Η ανεπαρκής λήψη υγρών. Όσοι πίνουν πολλά υγρά, κυρίως νερό, φαίνεται πως εμφανίζουν μικρότερες πιθανότητες προσβολής από καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ενδεχομένως επειδή με το συχνό άδειασμα της κύστης τα διάφορα χημικά δεν παραμένουν εκεί για πολλή ώρα.

Δεν είναι όμως πάντα ξεκάθαρο τι προκαλεί καρκίνο της ουροδόχου κύστης και σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται σε ανθρώπους που δεν έχουν εκτεθεί στις προαναφερόμενες επιβαρυντικές συνθήκες.

Συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης δεν δίνει συμπτώματα, εκτός από αιματουρία. Μπορεί να υπάρξει ένα, μοναδικό, επεισόδιο αιματουρίας και μετά τα ούρα να είναι καθαρά. Έτσι, ο ασθενής το ξεχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα και όταν ξαναπαρουσιαστεί επεισόδιο αιματουρίας, ο καρκίνος έχει προχωρήσει.

Άλλα, πιο σπάνια συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, είναι:

  • Πόνος στην κοιλιά
  • Αδυναμία-καταβολή
  • Απώλεια βάρους
  • Επώδυνη ούρηση
  • Συχνουρία/επιτακτική ούρηση

Το πιο σημαντικό είναι με την πρώτη εμφάνιση αίματος στα ούρα να ακολουθεί άμεσα επίσκεψη στον Ουρολόγο.

Σε περίπτωση όπου διαγνωστεί ότι πάσχετε από καρκίνο ουροδόχου κύστης, ο γιατρός θα προχωρήσει, με διάφορες επιπλέον εξετάσεις, στη σταδιοποίηση, δηλαδή στο πόσο έχει εξαπλωθεί η νόσος. Από αυτή θα εξαρτηθεί η θεραπεία που θα σας προτείνει.

Μετά τη θεραπεία για διηθητικό καρκίνο της κύστης, θα πρέπει να παρακολουθείστε στενά από τον γιατρό σας για αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών ή επανεμφάνισης της νόσου.

Πηγές:

https://worldbladdercancer.org/bladder-cancer-article/what-is-bladder-cancer/

https://worldbladdercancer.org/wp-content/uploads/2020/09/Bladder-Cancer-WBCPC-Infographic.pdf

https://www.cancer.org/cancer/bladder-cancer.html

https://www.imop.gr/ourologikoi-karkinoi/karkinos-kysths

https://www.medlook.net/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%87%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82/1956.html

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *