Ποιος θεωρείται “φροντιστής” και τι άδειες δικαιούται με τις νέες εργασιακές διατάξεις

Ο νόμος 4808/2021 στο Μέρος ΙΙΙ – κεφάλαιο Α΄, ενσωμάτωσε τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους εργαζόμενους γονείς και “φροντιστές” για τους οποίους προβλέπονται ειδικές άδειες και διευκολύνσεις.

«Συγγενής» σύμφωνα με τις ίδιες ως άνω διατάξεις θεωρείται, ο/η σύζυγος, ο/η σύντροφος με σύμφωνο συμβίωσης, τα τέκνα φυσικά ή θετά, οι γονείς, τα αδέλφια και οι συγγενείς εξ αγχιστείας στην ίδια γραμμή και στον ίδιο βαθμό.

Με το άρθρο 29 του Ν. 4808/2021 (Άρθρο 6 της Οδηγίας (EE) 2019/1158) θεσμοθετείται η “άδεια φροντιστή”, διάρκειας έως πέντε εργάσιμων ημερών για κάθε έτος ώστε οι εργαζόμενοι να παρέχουν προσωπική φροντίδα ή υποστήριξη σε συγγενή ή πρόσωπο, που κατοικεί στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο και που έχει ανάγκη σημαντικής φροντίδας ή υποστήριξης για σοβαρό ιατρικό λόγο. Ο σοβαρός ιατρικός λόγος βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση. Προϋπόθεση για την λήψη της άδειας αυτής, αποτελεί η συμπλήρωση υπηρεσίας έξι μηνών στον εργοδότη. Η “άδεια φροντιστή” είναι χωρίς αποδοχές.

Με ΚΥΑ των Υπουργών Εργασίας και Υγείας, δύναται να καθορίζονται οι σοβαροί ιατρικοί λόγοι, από τους οποίους προκύπτει η ανάγκη για σημαντική φροντίδα ή υποστήριξη του συγγενούς, το είδος της ιατρικής γνωμάτευσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 29 του Ν. 4808/2021.

Με το άρθρο 30 του Ν. 4808/2021 (Άρθρο 7 της Οδηγίας (EE) 2019/1158) θεσμοθετείται το δικαίωμα του εργαζόμενου γονέα ή του “φροντιστή” για τη λήψη άδειας έως δύο φορές το χρόνο και έως μία εργάσιμη ημέρα κάθε φορά, για λόγους ανωτέρας βίας που συνδέονται με επείγοντα οικογενειακά ζητήματα σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, που καθιστά απαραίτητη την άμεση παρουσία του εργαζομένου. Η ασθένεια ή το ατύχημα του παιδιού ή του συγγενικού προσώπου, βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση νοσοκομείου ή θεράποντος ιατρού. Η άδεια αυτή είναι με αποδοχές.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, δύναται να καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης της παραπάνω άδειας και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η έκδοση της απόφασης αυτής δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του άρθρου 30 του ν. 4808/2021

Επίσης κάθε εργαζόμενος γονέας παιδιών ηλικίας έως δώδεκα (12) ετών ή “φροντιστής” δικαιούται να ζητά ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας, όπως ιδίως, τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση.
Για το δικαίωμα χορήγησης ευέλικτης ρύθμισης εργασίας, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει συμπληρώσει έξι μήνες υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη.

Κάθε εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει έξι (6) μήνες συνεχόμενης ή με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου δικαιούται άδεια φροντιστή, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 26, για τη φροντίδα προσώπου, διάρκειας έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών για κάθε ημερολογιακό έτος, εφόσον το πρόσωπο αυτό έχει ανάγκη σημαντικής φροντίδας ή υποστήριξης για σοβαρό ιατρικό λόγο, η οποία βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση.https://www.taxheaven.gr/law/4808/2021

Ποιος θεωρείται “φροντιστής” και τι άδειες δικαιούται με τις νέες εργασιακές διατάξεις

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *