1. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Πανδημία – Καρκίνος : 1- 0

Μπορεί σε κάποιους από εμάς τα γεγονότα του Μαρτίου να φαίνονται μακρινά και περασμένα, ιδιαίτερα μετά την μερική άρση των μέτρων κατά του covid-19. Όμως οι καταστροφικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία στον καρκίνο, παραμένουν.

Ένας από τους τομείς που έχουν πληγεί είναι οι προληπτικοί έλεγχοι, οι οποίοι πλέον για πολλούς λόγους έχουν μπει σε αναστολή. Είναι δε τόσο μεγάλος ο όγκος των ανθρώπων που περιμένουν να κάνουν τους ελέγχους τους που θα αργήσει αρκετά να επανέλθει το σύστημα, ακόμα και αν άρχιζε ξανά η κανονική  λειτουργία του. Ακόμη, φαίνεται ότι  κάθε εξέταση έχει και τα δικά της εμπόδια στο να διεξαχθεί, καθώς μπορεί να χρειαστεί ειδικός καθαρισμός των εργαλείων που χρησιμοποιούνται μεταξύ του κάθε ατόμου.

Ακόμα ένας τομέας είναι οι διαγνώσεις, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά πολύ, λόγω του ότι οι ασθενείς φοβόντουσαν να πάνε για τις απαραίτητες εξετάσεις αλλά και οι γιατροί κάποιες φορές δεν παρέπεμπαν τους ασθενείς σε νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για να μπορέσουμε να πούμε πως αυτός ο τομέας πάει καλύτερα, θα πρέπει ο αριθμός των παραπομπών που θα δίνουν οι γιατροί να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που υπήρχε πριν την πανδημία. Σημαντικό είναι επίσης η παραπομπή να γίνεται εγκαίρως.

Επιπλέον φαίνεται πως ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν καρκίνο, λόγω της κατάστασης που επικρατεί μετά την πανδημία, δεν λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία ή λαμβάνουν άλλη θεραπεία από αυτή που ήταν να λάβουν αρχικά (για παράδειγμα ακτινοθεραπεία αντί χειρουργική επέμβαση). Αυτό δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν θα είναι καλό ή όχι για τους συγκεκριμένους ανθρώπους ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε καν πόσοι άνθρωποι μπήκαν σε διαδικασία να αλλάξουν τη θεραπεία τους.

Κατά γενική ομολογία, τώρα είναι μια καλή περίοδος για να γίνει αναδιοργάνωση τους συστήματος υγείας που αφορά τον καρκίνο και να γίνουν αλλαγές ριζοσπαστικές που θα βοηθήσουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών. Αρκεί το νοσηλευτικό προσωπικό να είναι έτοιμο και πρόθυμο για αλλαγές και καινοτομίες αλλά και το κράτος να είναι έτοιμο να κάνει τις ανάλογες δαπάνες και εκπαιδεύσεις/ προσλήψεις προσωπικού.

https://www.cancerresearchuk.org/

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *