Ο Ψηφιακός Mετασχηματισμός στην Yγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση κάθε πολίτης του κόσμου να τυγχάνει την ίδια προσφορά υγείας ανεξάρτητα από κοινωνικούς, οικονομικούς, δημογραφικούς και γεωγραφικούς διαχωρισμούς.

Στόχος λοιπόν είναι οι υπηρεσίες υγείας να είναι βέβαια προσβάσιμες, αλλά και να καλύπτουν εξολοκλήρου τις ανάγκες του καθενός.

Η επίτευξη του στόχου αυτού που μέχρι σήμερα αποτελούσε μόνο ένα όνειρο, μπορεί να το κάνει πραγματικότητα η ψηφιακή εποχή. Βέβαια, υπάρχουν πολλές ακόμα προκλήσεις που είναι απαραίτητο να υπερνικηθούν, ώστε το εγχείρημα να καταστεί ασφαλές, αποδοτικό και επιτυχημένο.

Η πανδημία πυροδότησε πολλές αλλαγές στην οικονομία της υγείας και απαίτησε σημαντικές οικονομικές επενδύσεις στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Η εμπειρία όμως που έχει πλέον αποκτηθεί, ουσιαστικά προλέγει το πόσο απαραίτητος είναι ο ευρύς ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας.

Η καινοτομία στο χώρο της υγείας θα σημαίνει βελτίωση στην έκβαση νοσηλείας, αποφυγή ανθρώπινου λάθους, μείωση του υγειονομικού κόστους, βελτιστοποίηση της συνεργασίας και όλα αυτά χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του θεράποντα.

Έτσι έχουν συστηθεί επιχειρηματικές λύσεις που προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες από απόσταση, διασυνδέουν ψηφιακά τον ασθενή με το ιατρικό κέντρο που τον παρακολουθεί και μάλιστα οι υπηρεσίες προσφέρονται σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενή.

Η δυνατότητα ψηφιακής επεξεργασίας του μεγάλου όγκου ιατρικών στοιχείων προφυλάσσει τον ασθενή γιατί μπορεί εύκολα να τον προστατέψει από ανθρώπινα ιατρικά λάθη, να εξατομικεύσει σε μεγάλο βαθμό ένα πρόγραμμα πρόληψης μειώνοντας παράλληλα για τον πάροχο το οικονομικό κόστος υγείας αφού θα μπορεί να προσδιορίζει με ασφάλεια ποια είναι τα συγκεκριμένα άτομα που θα πρέπει να τύχουν της εντατικοποιημένης φροντίδας με στόχο την πρόληψη δυσμενών εξελίξεων των χρόνιων νοσημάτων.

Τα ιατρικά κέντρα με τις ψηφιακές εφαρμογές θα μπορούν να γνωρίζουν από πριν τις πραγματικές ανάγκες σε στελεχιακό δυναμικό, αφού θα είναι δυνατόν να προβλευτεί η προσέλευση ασθενών και οι ανάγκες νοσηλείας και έτσι θα εξοικονομηθούν πόροι αφού θα αποφευχθεί η αλόγιστη σπατάλη με την “τυφλή” λειτουργίας των μονάδων υγείας.

Εφαρμογές της εικονικής πραγματικότητας βοηθούν πάσχοντες στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, υποστηρίζουν τους χειρουργούς με την τρισδιάστατη προσομοίωση των επεμβάσεων και βοηθούν παιδιά με αυτισμό να εξερευνήσουν το χώρο τους.

Η ψηφιακή τεχνολογία όμως, μέσω διαφόρων εφαρμογών της κινητής τηλεφωνίας, παρείχε δυνατότητες τηλε-ψυχοθεραπείας με συνομιλίες με ειδικές υποστηρικτικές ομάδες και καθοδήγησε τους πάσχοντες να αντιμετωπίσουν επιτυχώς σύνδρομα πανικού, αϋπνίας και διαταραχών του συναισθήματος.

Οι σύγχρονες ψηφιακές μετεξελίξεις στο χώρο της υγείας μας βάζουν σταδιακά στην αρχή μιας νέας εποχής και ίσως σε αυτό που ο παγκόσμιος επενδυτικός μηχανισμός ονομάζει τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Η Ελλάδα οφείλει να μην είναι ουραγός και να μπορεί να προσφέρει ορθολογικά σχεδιασμένες άρτιες υπηρεσίες υγείας στους μόνιμους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της.

Πηγή: https://www.aftodioikisinews.gr/ψηφιακός-μετασχηματισμός-στην-υγεία/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *