Κλινικές μελέτες υποδεικνύουν θεραπεία που καταπολεμά όγκους σε κεφάλι και λαιμό

Σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου στο Λονδίνο (Institute of Cancer Research, ICR), σε μια σημαντική κλινική δοκιμή, ένα “κοκτέιλ” ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων μπόρεσε να ωθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών στην εξολόθρευση των δικών του καρκινικών κυττάρων, φέρνοντας θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την επιβίωση των ασθενών.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ο συνδυασμός των φαρμάκων nivolumab και ipilimumab οδήγησε στη μείωση του μεγέθους όγκων σε ασθενείς με τελικό στάδιο καρκίνου στο κεφάλι και στον λαιμό. Σε μερικούς, ο καρκίνος εξαφανίστηκε εντελώς. Η θεραπεία αυτή, όχι μόνο βοήθησε στην αύξηση του χρόνου επιβίωσης των ασθενών- η οποία, κατά μέσο όρο, είναι περίπου 17.6 μήνες- αλλά εμφάνισε και πολύ λιγότερες παρενέργειες σε αντίθεση με αυτές της χημειοθεραπείας, η οποία χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση προχωρημένων σταδίων της ασθένειας.

Τα αποτελέσματα του τρίτου σταδίου της κλινικής δοκιμής προέκυψαν απο σχεδόν 1000 ασθενείς με αυτόν τον τύπου καρκίνου και παρόλο που δεν αποτελούν σημαντικό στατιστικό δείγμα, χαρακτηρίζονται “κλινικά σημαντικά”, επιτρέποντας σε ασθενείς να ζήσουν μήνες ή και χρόνια παραπάνω.

O καθηγητής Κρίστιαν Χέλιν του ICR, αναφέρει πως οι ανοσοθεραπείες αποτελούν πιο έξυπνες και φιλικές προς τον ασθενή θεραπείες που φέρουν πολλά πλεονεκτήματα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 12,000 άνθρωποι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο στο κεφάλι και στον λαιμό, και πολλοί σε προχωρημένο στάδιο.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής έδειξαν πως η ανοσοθεραπεία αυτή είχε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας σε ένα σύνολο ασθενών των οποίων οι όγκοι είχαν υψηλά ποσοστά ενός ανοσολογικού δείκτη με  το όνομα PD-L1.

Τα ποσοστά επιβίωσης στους ασθενείς με υψηλούς αριθμούς PD-L1 που έλαβαν τη συγκεκριμένη θεραπεία ήταν τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ σε κλινική δοκιμή που αφορά τον καρκίνο του λαιμού και του κεφαλιού, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής τους κατα 3 μήνες περισσότερο σε σύγκριση με αυτό της χημειοθεραπείας.

Εντυπωσιακή και αισιόδοξη αποτελεί η περίπτωση του Μπάρι Άμπρόουζ, 77 ετών, ο οποίος διαγνώστηκε με το συγκεκριμένο είδος της νόσου το 2017 και είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στη δοκιμή. Ένω το προσδόκιμο ζωής που του δόθηκε ήταν πολύ χαμηλό, με την προσδοκία θανάτου του πριν 4 χρόνια, σε περίπου 8 εβδομάδες απο την αρχή της θεραπείας, οι γιατροι διαπίστωσαν πως ο όγκος στον λαιμό του είχε εξαφανιστεί. 

Παρά την έλλειψη  στατιστικης σημασίας, τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά κλίνικα και οδηγούν σε παραπάνω έρευνες για την εύρεση της δυνατότητας επιβίωσης σε μεγαλύτερη κλίμακα ασθενών που υπόκεινται στη θεραπεία.

https://www.theguardian.com/society/2021/oct/11/new-cancer-treatment-destroys-tumours-in-terminally-ill-finds-trial

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *