Moderna εναντίον Pfizer: Έχουν διαφορά ως προς την αποτελεσματικότητα ;

Μια σειρά μελετών διαπίστωσε ότι το εμβόλιο Moderna φαινόταν να είναι πιο προστατευτικό καθώς περνούσαν οι μήνες από το εμβόλιο Pfizer-BioNTech. 

Η απάντηση έρχεται παρακάτω :

Στην Αμερική η συνεχής αποχή από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους υγείας μετά την έγκριση των εμβολίων για τον κορωνοϊό ενώ όλα έδειχναν ότι αυτά τα πλάνα είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Περίπου 221 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech έχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σύγκριση με περίπου 150 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna. Σε μελέτες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, το εμβόλιο του Moderna φάνηκε να είναι πιο προστατευτικό από το εμβόλιο Pfizer-BioNTech τους μήνες μετά την ανοσοποίηση.

Η τελευταία τέτοια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine, αξιολόγησε την πραγματική αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη των συμπτωματικών ασθενειών σε περίπου 5.000 εργαζόμενους υγειονομικής περίθαλψης σε 25 πολιτείες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech είχε αποτελεσματικότητα 88,8 %, σε σύγκριση με το 96,3 % του Moderna .

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer-BioNTech κατά της νοσηλείας μειώθηκε από 91 τοις εκατό στο 77 τοις εκατό μετά από μια περίοδο τεσσάρων μηνών μετά το δεύτερο εμβόλιο. Το εμβόλιο Moderna δεν παρουσίασε πτώση την ίδια περίοδο.

Εάν το χάσμα αποτελεσματικότητας συνεχίσει να διευρύνεται, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη συζήτηση για τις ενισχυτικές λήψεις . Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες αυτήν την εβδομάδα αξιολογούν την ανάγκη για μια τρίτη λήψη του εμβολίου Pfizer-BioNTech για ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων.

Οι επιστήμονες που ήταν αρχικά σκεπτικοί για τις αναφερόμενες διαφορές μεταξύ των εμβολίων Moderna και Pfizer-BioNTech, σιγά σιγά πείστηκαν ότι η ανισότητα είναι μικρή αλλά πραγματική.

“Η βασική μας υπόθεση είναι ότι τα εμβόλια mRNA λειτουργούν παρόμοια, αλλά τότε αρχίζετε να βλέπετε έναν διαχωρισμό”, δήλωσε η Natalie Dean, βιοστατιστικός στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα. “Δεν είναι μια τεράστια διαφορά, αλλά τουλάχιστον είναι συνεπής.”

Αλλά η διαφορά είναι μικρή και οι πραγματικές συνέπειες αβέβαιες, επειδή και τα δύο εμβόλια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και νοσηλείας, προειδοποίησε η ίδια και άλλοι.

Ακόμη και στις αρχικές κλινικές δοκιμές των τριών εμβολίων που τελικά εγκρίθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες-που έγιναν από τους Pfizer-BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson-ήταν σαφές ότι το J. & J. το εμβόλιο είχε χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από τα άλλα δύο. Έρευνες έκτοτε έδειξαν αυτή την τάση, αν και οι J. & J. ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι μια δεύτερη δόση του εμβολίου αυξάνει την αποτελεσματικότητά του σε επίπεδα συγκρίσιμα με τα άλλα.

Τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna βασίζονται στην ίδια πλατφόρμα mRNA και στις αρχικές κλινικές δοκιμές, είχαν αξιοσημείωτα παρόμοια αποτελεσματικότητα έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης: 95 τοις εκατό για το Pfizer-BioNTech και 94 τοις εκατό για τη Moderna . Αυτός ήταν εν μέρει ο λόγος που χαρακτηρίστηκαν ως λίγο πολύ ισοδύναμοι.

Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών μπορούν να παραμορφωθούν από οποιονδήποτε αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της θέσης, της ηλικίας του εμβολιασμένου πληθυσμού, πότε ανοσοποιήθηκαν και του χρονικού διαστήματος μεταξύ των δόσεων, είπε ο Δρ Ντιν.

Για παράδειγμα, το εμβόλιο Pfizer-BioNTech κυκλοφόρησε εβδομάδες πριν από το Moderna σε ομάδες προτεραιότητας-ηλικιωμένους και εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη. Η ασυλία μειώνεται ταχύτερα στους ηλικιωμένους, οπότε μια παρακμή που παρατηρήθηκε σε μια ομάδα που αποτελείται κυρίως από ηλικιωμένους ενήλικες μπορεί να δώσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι η προστασία από το εμβόλιο Pfizer-BioNTech πέφτει γρήγορα.

Μέχρι τώρα, οι μελέτες παρατήρησης έχουν δώσει αποτελέσματα από πολλές τοποθεσίες – Κατάρ , Κλινική Mayo στη Μινεσότα , πολλές άλλες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών – και σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, βετεράνους που νοσηλεύονται ή γενικό πληθυσμό.Η αποτελεσματικότητα του Moderna έναντι σοβαρών ασθενειών σε αυτές τις μελέτες κυμάνθηκε από 92 έως 100 τοις εκατό. Οι αριθμοί της Pfizer-BioNTech υποχώρησαν κατά 10 έως 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα δύο εμβόλια έχουν διαφοροποιηθεί πιο έντονα ως προς την αποτελεσματικότητά τους ενάντια στη μόλυνση. Η προστασία και από τα δύο μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα μετά την άφιξη της παραλλαγής Delta, αλλά οι τιμές του εμβολίου Pfizer-BioNTech έπεσαν χαμηλότερα. Σε δύο από τις πρόσφατες μελέτες, το εμβόλιο Moderna έκανε καλύτερη πρόληψη ασθενειών κατά περισσότερο από 30 ποσοστιαίες μονάδες.

Λίγες μελέτες διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων που παράγονται από το εμβόλιο Pfizer-BioNTech ήταν το ένα τρίτο έως το μισό αυτών που παράγονται από το εμβόλιο Moderna. Ωστόσο, αυτή η μείωση είναι ασήμαντη, είπε ο Δρ Moore: Για σύγκριση, υπάρχει μια διαφορά πάνω από 100 φορές στα επίπεδα αντισωμάτων μεταξύ υγιών ατόμων.

«Στο τέλος της ημέρας, νομίζω ότι υπάρχουν λεπτές αλλά πραγματικές διαφορές μεταξύ της Moderna και της Pfizer», δήλωσε ο Δρ Jeffrey Wilson, ανοσολόγος και γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στο Charlottesville, ο οποίος ήταν συν-συγγραφέας μιας τέτοιας μελέτης, δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open αυτόν τον μήνα. «Σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, μπορεί να είναι σχετικός. Θα ήταν καλό αν οι άνθρωποι το κοιτούσαν από κοντά ».

“Το Pfizer είναι ένα μεγάλο σφυρί”, πρόσθεσε ο Δρ Wilson, αλλά “Η Moderna είναι μια βαριοπούλα”.

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να βρίσκονται πίσω από την απόκλιση. Τα εμβόλια διαφέρουν ως προς τη δοσολογία τους και στο χρόνο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

Οι κατασκευαστές εμβολίων θα είχαν συνήθως αρκετό χρόνο για να δοκιμάσουν μια σειρά δόσεων πριν επιλέξουν μία – και έχουν κάνει τέτοιες δοκιμές για τις δοκιμές τους για το εμβόλιο του κορωνοϊού σε παιδιά.

Αλλά εν μέσω μιας πανδημίας πέρυσι, οι εταιρείες έπρεπε να μαντέψουν τη βέλτιστη δόση. Η Pfizer πήγε με 30 μικρογραμμάρια, η Moderna με 100.

Το εμβόλιο του Moderna βασίζεται σε ένα λιπιδικό νανοσωματίδιο που μπορεί να αποδώσει τη μεγαλύτερη δόση. Και οι πρώτες και δεύτερες λήψεις αυτού του εμβολίου κλιμακώνονται κατά τέσσερις εβδομάδες, σε σύγκριση με τρεις για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech.

Η επιπλέον εβδομάδα μπορεί να δώσει περισσότερο χρόνο στα κύτταρα του ανοσοποιητικού να πολλαπλασιαστούν πριν από τη δεύτερη δόση, δήλωσε ο Δρ Πολ Μπάρτον, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Moderna. “Πρέπει να συνεχίσουμε να το μελετάμε και να κάνουμε περισσότερη έρευνα, αλλά νομίζω ότι είναι εύλογο”.

Η ομάδα του Moderna έδειξε πρόσφατα ότι η μισή δόση του εμβολίου εξακολουθεί να ανεβάζει τα επίπεδα αντισωμάτων στα ύψη . Με βάση αυτά τα δεδομένα, η εταιρεία ζήτησε από τον FDA αυτόν τον μήνα να επιτρέψει 50 μικρογραμμάρια, τη μισή δόση, ως αναμνηστική βολή.

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που δείχνουν την επίδραση αυτής της δόσης και κανένα για το πόσο μπορεί να διαρκέσουν τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων. Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές επανεξετάζουν τα δεδομένα της Moderna για να διαπιστώσουν εάν τα διαθέσιμα δεδομένα είναι επαρκή για να επιτρέψουν μια ενισχυτική λήψη της μισής δόσης.

Τελικά, και τα δύο εμβόλια παραμένουν σταθερά ενάντια σε σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία , ειδικά σε άτομα κάτω των 65 ετών, είπε ο Δρ Μουρ.

Οι επιστήμονες αρχικά ήλπιζαν ότι τα εμβόλια θα είχαν αποτελεσματικότητα 50 ή 60 τοις εκατό. «Όλοι θα το είχαμε δει ως εξαιρετικό αποτέλεσμα και θα ήμασταν ευχαριστημένοι με αυτό», είπε. “Γρήγορα προς τα εμπρός, και συζητάμε αν το 96,3 % της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για τη Moderna έναντι 88,8 % για την Pfizer είναι μεγάλη υπόθεση.”

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *