Καρκίνος Προστάτη: παρακολούθηση εν μέσω πανδημίας

Συμπληρώνοντας ένα χρόνο πανδημίας, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Επειδή όμως, συγχρόνως με τον Covid-19, υφίστανται και όλες οι άλλες παθήσεις, θα πρέπει να γίνεται προσεκτική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των ασθενών που χρήζουν ιατρικής φροντίδας. Ειδικά στους ασθενείς με κακοήθεις νεοπλασίες, η αμέλεια στην διαχείρισή τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.             

Ο κίνδυνος λοίμωξης από COVID-19 είναι υψηλότερος σε άτομα με καρκίνο, ενώ οι ασθενείς με ιστορικό καρκίνου ή λήψης αντι-νεοπλασματικής αγωγής παρουσιάζουν υψηλότερη συχνότητα σοβαρών επιπλοκών. Ειδικά για τον καρκίνο του προστάτη, τέσσερεις διεθνείς και εννέα εθνικές ουρολογικές εταιρείες έχουν δημοσιεύσει κατευθυντήριες οδηγίες διαχείρισης της νόσου.

Ο έλεγχος και η παρακολούθηση της νόσου σημαντικός παράγοντας– Έτσι, για το check–up, συστήθηκε η αναβολή ελέγχου των ασυμπτωματικών ανδρών (PSA και δακτυλική εξέταση), μέχρι την υποχώρηση της πανδημίας, αφού η καθυστέρηση της διάγνωσης για 6 μήνες θεωρείται ανεκτή για τους περισσότερους ασθενείς με καρκίνο προστάτη. Παρόμοια, προτάθηκε η εκτέλεση άμεσης βιοψίας μόνο σε ασθενείς με υποψία όγκου υψηλής κακοήθειας με τοπικά προχωρημένη ή συμπωματική νόσο, ενώ σε ήπιες περιπτώσεις η βιοψία μπορεί να καθυστερήσει 3-4 μήνες. Συνεπώς, και η θεραπεία σε ασθενείς χαμηλού κινδύνου μπορεί να καθυστερήσει ανάλογα.Οι επισκέψεις παρακολούθησης συστήθηκε να αναβάλλονται ή να εκτελούνται μέσω τηλεϊατρικής, εκτός εάν υπάρχουν ενεργά συμπτώματα, ή νέος προχωρημένος καρκίνος.

Ανάλογα με την κατάσταση της νόσου και τις ενδείξεις που παρουσιάζει ο ασθενής, ο θεράπων ιατρός θα αποφασίσει για την θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου.  Η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία θεωρεί ότι η θεραπεία του μεταστατικού ευνοχοάντοχου καρκίνου του προστάτη αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Οι θεραπείες που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής, θα πρέπει να γίνονται εντός 6 εβδομάδων. Αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες των Διεθνών Ουρολογικών Εταιρειών, δημοσιεύθηκαν τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο και στηρίζονται σε δεδομένα του πρώτου κύματος (άνοιξη 2020).

Έχοντας συμπληρώσει ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, υπάρχει πλέον μεγαλύτερη εμπειρία για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων ασθενών με προστάτη. Κλείνοντας, μελέτη έδειξε ότι όταν το μεσοδιάστημα διάγνωσης – θεραπείας είναι  μικρότερο, υπάρχει μειωμένη  θνητότητα, άρα θα πρέπει και την περίοδο της πανδημίας να συνεχίζεται η θεραπεία βάσει των οδηγιών του θεράποντος ιατρού και με την λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Του Φλωράτου Διαμαντή, Ουρολόγος

Πηγή: https://virus.com.gr/karkinos-prostati-kratame-apostaseis-logo-covid-19-alla-ochi-apo-ton-giatro/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *