Η ευεργετική επίδραση της μουσικής στους ογκολογικούς ασθενείς

🎵🎶Η ευεργετική επίδραση της μουσικής στην ψυχική μας υγεία και ευεξία είναι ευρέως αναγνωρισμένη.

Η Μουσικοθεραπεία τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια εναλλακτική, συμπληρωμένη θεραπεία ασθενών με καρκίνο. Αποτελεί μορφή συμπληρωματικής θεραπείας σε ενήλικες αλλά και σε παιδιατρικούς ασθενείς. Οι εναλλακτικές αυτές μέθοδοι είναι μη επεμβατικές, μη τοξικές, οικονομικά συμφέρουσες, ασφαλείς και εύκολα εφαρμόσιμες. Η μουσικοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο αποσκοπεί στη μείωση του συναισθηματικού και σωματικού πόνου κατά τη διάρκεια της θεραπείας (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, άλλες επώδυνες καταστάσεις) αλλά και στην μετέπειτα ζωή τους όπως αναφέρουν οι Αθανασάκης &Καραβασιλειάδου, 2012.

Ο πόνος και η αγωνία είναι συνήθη συμπτώματα στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Η μεγαλύτερη πηγή άγχους για τους ογκολογικούς ασθενείς είναι οι επιβλαβείς ιατρικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση και στη θεραπεία της ασθένειας.Η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή απόσπασης, να μειώσει τον πόνο ,την αγωνία με την μεταβολή των σκέψεων, συναισθημάτων, της διάθεσης και με τη χαλάρωση .Το κυρίαρχο σύμπτωμα των ογκολογικών ασθενών είναι ο πόνος που δεν υποχωρεί με την φαρμακευτική αγωγή γεγονός που μειώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών.

Η προσθήκη μουσικής στο θεραπευτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, εστιάζει περισσότερο στην αντιμετώπιση του πόνου ή χρησιμεύει στα πλαίσια παρηγορικής φροντίδας. Ακόμη βοηθάει στην προαγωγή της πνευματικής, ψυχικής, σωματικής ευημερίας των ασθενών, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, στην μείωση των αρνητικών συναισθημάτων (άγχους, αδυναμίας, θυμού, άρνησης, κατάθλιψης) και στην αύξηση των θετικών συναισθημάτων τους όπως την ενίσχυση θάρρους .

Σε έρευνα που αφορούσε 724 νοσηλευτές ογκολογικών ασθενών, με σκοπό την καταγραφή εναλλακτικών παρεμβάσεων στους νοσηλευομένους ασθενείς, το 54% του νοσηλευτικού προσωπικού εφαρμόζουν τη μουσική ως μη φαρμακευτική παρέμβαση σε αντίθεση με τη χαλάρωση και τη διάσπαση της προσοχής που εφαρμοζόταν στο 82% και 80% αντίστοιχα. Οι ογκολογκοί ασθενείς που συμμετείχαν σε ομάδες μουσικοθεραπείας εμφάνιζαν, σύμφωνα με την κλίμακα αξιολόγησης πόνου (0-10), κατά 1.5 μονάδα λιγότερο πόνο. Μετά από 30 λεπτά μουσικής το 65%των ασθενών ανέφεραν πως χρησιμοποιούσαν τη μουσική για χαλάρωση ,καθώς και την απόσπαση της από τον πόνο.

Η ευεργετική επίδραση της μουσικής στην ψυχική μας υγεία και ευεξία είναι ευρέως αναγνωρισμένη. Ο οργανισμός Mental Health Europe στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας 10-16 Μαϊου. προτείνει ευχάριστες μελωδίες για να χαλαρώσουμε αλλά και να ενισχύσουμε τις δύσκολες καταστασεις .

Στον παρακάτω σύνδεσμο μας δίνεται λίστα με προτεινόμενα τραγούδια ώστε όλοι μας να νιώσουμε  τη δύναμη της μουσικής.

European Mental Health Week

Γιατί όπώς λέει και ο Γερμανός συγγραφέας Berthold Auerbach,1812 – 1882

Η μουσική ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας

Η ομάδα Κ3

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *