Γαστροϊσοφαγικός καρκίνος: Εγκρίθηκε η πρώτη ανοσοθεραπεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το nivolumab για τη θεραπεία ενηλίκων με ανεγχείρητο προχωρημένο, υποτροπιάζον ή μεταστατικό καρκίνο του οισοφάγου εκ πλακωδών κυττάρων (ESCC) μετά από προηγούμενη συνδυαστική χημειοθεραπεία με βάση τη φθοριοπυριμιδίνη και την πλατίνα. Μετά από μελέτη στην Ιαπωνία, φάνηκε πως οι ασθενείς παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση όταν έλαβαν το nivolumab αντί της χημειοθεραπείας. Η έγκριση έχει δοθεί και σε άλλες 5 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η έγκριση της πρώτης ανοσοθεραπείας σαν θεραπεία δεύτερης γραμμής για τους ασθενείς με πλακώδη καρκινώματα του οισοφάγου αναμένεται να βελτιώσει εντυπωσιακά την κλινική πορεία των ασθενών για τους οποίους, οι έως τώρα θεραπευτικές επιλογές ήταν περιορισμένες και τις περισσότερες φορές ανεπαρκείς», δήλωσε ο Μιχάλης Καραμούζης, Ιατρός Παθολόγος – Ογκολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η έβδομη πιο συχνή μορφή καρκίνου και η έκτη πιο κοινή αιτία θανάτου λόγω καρκίνου, παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, διαγιγνώσκονται 53.000 νέα περιστατικά καρκίνου του οισοφάγου στην Ευρώπη ενώ η διάγνωση της πλειονότητας των περιστατικών πραγματοποιείται σε προχωρημένο στάδιο και επηρεάζει την καθημερινή ζωή του ασθενούς-κυρίως την ικανότητά του να καταναλώνει στερεά αλλά και υγρά.

To nivolumab είναι ένας αναστολέας του ανοσολογικού σημείου ελέγχου προγραμματισμένου θανάτου-1 (PD-1), ο οποίος είναι μοναδικά σχεδιασμένος για να αξιοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και έτσι να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αντικαρκινικής ανοσολογικής ανταπόκρισης. Αυτό, το έχει κάνει μια από τις σημαντικότερες θεραπευτικές επιλογές σε πολλαπλούς τύπους καρκίνου.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 35.000 ασθενείς έχουν μπει στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης του nivolumab. Η μέχρι τώρα απόδοσή του είναι αρκετά ελπιδοφόρα. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί εξίσου αποδοτικά και στο μέλλον.

Πηγή: https://dailypharmanews.gr/site/post/17050/Egkrithike-i-proti-anosotherapeia-stin-Europaiki-Enosi-gia-gastrooisofagiko-tupo-karkinou-

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *