Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Λοίμωξης από τον SARS-CoV-2

Τα τελευταία στοιχεία από την επιδημιολογική επιτήρησητης Covid-19, που αφορούν την εβδομάδα από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου, μας λένε πως τίποτα δεν τελείωσε ακόμα. Ο ιός εξακολουθεί να προσβάλλει και να απειλεί.

Ο αριθμός των 43.748 κρουσμάτων εμφανίζει πτώση κατά 1%, όπως πτώση κατά 7% εμφανίζεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας, με 1.188 ασθενείς, και ελάχιστα στον αριθμό των διασωληνωμένων – τη συγκεκριμένη εβδομάδα ήταν 91 (με το 98,9% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω). Ωστόσο, 154 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, μια ανοδική μεταβολή σε ποσοστό 19%.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus, «το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αποκτήσει πλέον κάποια αντίσταση στην Covid-19 λόγω προηγούμενης μόλυνσης ή εμβολιασμού». Προειδοποίησε πάντως ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας νέας παραλλαγής που θα προκαλέσει ανησυχία. «Είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να πούμε ότι η φάση έκτακτης ανάγκης σχετικά με την πανδημία έχει τελειώσει – αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Πέρασε ένας χρόνος από τότε που ο οργανισμός ανακοίνωσε την Omicron ως μια νέα παραλλαγή στην πανδημία Covid-19. Έκτοτε έχει σαρώσει όλο τον κόσμο ως πολύ πιο μεταδοτική από την προκάτοχό του, την Delta», συνέχισε, συμπληρώνοντας πως αυτή τη στιγμή παγκοσμίως καταγράφονται 500 εξαιρετικά μεταδοτικές υποκατηγορίες Omicron.

Αναφέρθηκε, επίσης, στους 6,6 εκατομμύρια θανάτους από Covid, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, ένας αριθμός που, όπως ανέφερε, αμφισβητείται από την Υπηρεσία Υγείας των Ηνωμένων Εθνών, θεωρώντας ότι δεν αντανακλά, ως υποπολλαπλάσιος, την πραγματικότητα.

Τέλος, είπε ότι «δεν μπορεί να είναι αποδεκτό το γεγονός ότι, τρία χρόνια μετά την πανδημία, όταν έχουμε τόσο πολλά εργαλεία για να αποτρέψουμε τις λοιμώξεις και να σώσουμε ζωές», καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας του Sars-CoV-2 περισσότερα από 8.500 θύματα.

Η στατιστική είναι εδώ, με στοιχεία αυξομειούμενα, παγερά και αδιάφορα, να μας θυμίζει ότι τίποτα δεν τελείωσε ακόμα. Οι συμβουλές περιττεύουν.

https://a8inea.com/category/afieromata/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *