Ο εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι του covid-19

Εμβολιασμοί Covid: Επτά ημέρες την εβδομάδα και όλη μέρα η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων

Σε αύξηση του ωραρίου λειτουργίας από τις 5 στις 7 ημέρες προχωρά η κυβέρνηση, επεκτείνοντας τις εμβολιαστικές δυνατότητες των εμβολιαστικών κέντρων μέσα στο Απρίλιο, οπότε και αναμένεται να λάβουμε 1,5 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας ανοσοποίησης του πληθυσμού η κυβέρνηση, όπως προβλέπεται σε κατεπείγον νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου όλα τα εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούν να λειτουργούν από Δευτέρα έως και Κυριακή και όλες τις αργίες.

Επίσης, σε εντατικούς ρυθμούς θα λειτουργούν σε δύο βάρδιες, πρωί και απόγευμα, από τις 7:00 το πρωί έως τις 10:00 το βράδυ. Οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται στο νέο ωράριο θα αμείβονται ξεχωριστά, όπως προβλέπει ο νόμος που ισχύει και με βάση τις ώρες εφημερίας.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, από την Pfizer περιμένουμε τον Απρίλιο 1.100.000 δόσεις, από την AstraZeneca 450.000, από τη Moderna 100.000 δόσεις κι άλλη μία παρτίδα αργότερα, και η Johnson & Johnson έστειλε ένα ενδεικτικό πλάνο τριμήνου με 70.000 δόσεις για τον τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις για τον Μάρτιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο

Το άρθρο 38 του νομοσχεδίου αναφέρει:

«To άρθρο τριακοστό δεύτερο του ν. 4771/2021 (A’ 16) αντικαθίσταται ως ακολούθως: Αρθρο τριακοστό δεύτερο Λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων Για την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού COVID-19 και για το χρονικό διάστημα μέχρι την 30.9.2021, τα εμβολιαστικά κέντρα που καθορίζονται εντός των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Τοπικών Ομάδων Υγείας, δύνανται να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα από Δευτέρα έως Κυριακή (συμπεριλαμβανομένων και ημερών αργίας), λόγω εκτάκτων και εξαιρετικών αναγκών, κατά παρέκκλιση των κείμενων γενικών ή ειδικών διατάξεων.

Το ωράριο λειτουργίας αυτών ορίζεται σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα) από τις 07:00 έως τις 22:00. Με τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων συμπληρώνονται και ενισχύονται οι παρεχόμενες λοιπές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με απόφαση του Διοικητή της οικείας ΔΥΠΕ καταρτίζεται μηνιαίο πρόγραμμα απασχόλησης του προσωπικού των εμβολιαστικών κέντρων, με το οποίο εξασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία τους καθ’ όλη την εβδομάδα από το σύνολο του προσωπικού αυτών.

Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης του ιατρικού προσωπικού κατά τις μη εργάσιμες ημέρες (Σάββατο, Κυριακή και αργίες) οι ώρες απασχόλησης λογίζονται ως ώρες μεικτής εφημερίας και αποζημιώνονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 45 του ν. 3203/2003 (Α’ 295). Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης του λοιπού προσωπικού κατά τις μη εργάσιμες ημέρες (Κυριακή και αργίες) εφαρμόζεται το άρθρο 20 του ν. 4354/2015 (Α’ 176)».

Πηγή: healthview.gr

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *