Έχουμε φτάσει την κορύφωση στην πανδημία του COVID-19 ανά την υφήλιο;

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό nature διερευνάται αν έχουμε φτάσει την κορύφωση στην πανδημία του COVID-19 ανά την υφήλιο. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Παρακολουθώντας την πορεία των κρουσμάτων και του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, αναρωτιόμαστε αν έχει κορυφωθεί η πανδημία του Covid-19.Παρατηρείται πως υπάρχουν αρκετές μεταλλάξεις καθώς και ότι η ανοσία και η εμβολιαστική κάλυψη διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Στις 11 Ιανουαρίου, καταγράφηκε το ρεκόρ των 740.000 νέων κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως, ακολουθούμενο μετά από 2 εβδομάδες από το μέγιστο στον ημερήσιο αριθμό θανάτων (14.400). Έπειτα, άρχισε μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων ως συνέπεια του αυξανόμενων εμβολιασμών παγκοσμίως. Από τις 16 Μαρτίου, σχεδόν 90 εκατομμύρια άτομα έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19, ενώ έχουν χορηγηθεί συνολικά περίπου 390 εκατομμύρια δόσεις

Κάποιοι ερευνητές είναι αισιόδοξοι-υποστηρίζουν ότι η πανδημία έχει ήδη κορυφωθεί. Παρότι νέα πανδημικά κύματα αναμένεται να εμφανιστούν τοπικά, «το χειρότερο σενάριο αποτελεί παρελθόν», υποστηρίζει ο Δρ. Ramanan Laxminarayan. Ακόμη, η μείωση στον αριθμό κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει στο μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν ήδη μολυνθεί. Αυτό το φαινόμενο είναι έντονο σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Νέα Υόρκη, ή σε χώρες, όπως η Ινδία και το Μεξικό. «Αυτά τα μέρη έχουν ήδη ξεπεράσει την πιο επικίνδυνη φάση της πανδημίας». Άλλες χώρες, όμως, όπου μεγαλύτερα ποσοστά του πληθυσμού εξακολουθούν να είναι επίνοσα, δηλαδή να μην έχουν αναπτύξει ανοσία, όπως για παράδειγμα, στην Κίνα, την Σιγκαπούρη και την Νότια Κορέα είναι πιθανό να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν τα μέτρα δημόσιας υγείας για τον έλεγχος μελλοντικής διασποράς του ιού.

Η ανάπτυξη μεταλλαγμένων στελεχών αποτελεί μια άλλη πηγή αβεβαιότητας. Έτσι, μια αντιπροσωπευτική κατακλείδα αποτελούν τα λόγια του Δρ. Baker «Διεξάγουμε έναν διαρκή αγώνα ενάντια στο χρόνο.Μπορούμε να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό αρκετά γρήγορα ώστε να αποφύγουμε τη μελλοντική κορύφωση από τα πιο μεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη;»

ΠΗΓΗ: https://www.naftemporiki.gr/story/1704905/exoume-ftasei-tin-korufosi-tis-pandimias-ana-tin-ufilio

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *