Διανομή και Δωρεά Φαρμάκων στους πληγέντες από τις πλημμύρες

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 57386/17-7-13  του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθορίζονται οι Όροι και οι Προϋποθέσεις για την δωρεάν διάθεση φαρμάκων από φαρμακευτικές εταιρείες  (ή τους νομίμους εκπροσώπους τους) για ανθρωπιστικούς λόγους. 

1. Τα φάρμακα τα οποία παρέχονται ως δωρεά προς ανθρωπιστική βοήθεια διαθέτουν άδεια Κυκλοφορίας για την Ελληνική αγορά (κεντρική, εθνική ή αμοιβαίας αναγνώρισης).

2. Ο Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμάκου που προτίθεται να πραγματοποιήσει τη δωρεά ποσότητα του εν λόγω προϊόντος, υποβάλλει ΔΗΛΩΣΗ στον Ε.Ο.Φ. ΠΡΙΝ από την υλοποίηση της δωρεάς η οποία περιλαμβάνει :

α) Τα ακριβή στοιχεία για την ταυτοποίηση του φαρμάκου:

  • ΠΡΟΪΟΝ (εμπορική ονομασία, περιεκτικότητα, μορφή)
  • ΠΑΡΤΙΔΑ
  • ΠΟΣΟΤΗΤΑ
  • ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

β) Τα στοιχεία του λήπτη της δωρεάς,

γ) Βεβαίωση της ύπαρξης αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο φορέα (λήπτης της δωρεάς)

3. Καταχώρηση των σειριακών αριθμήσεων των ταινιών γνησιότητας,

4. Καταστροφή των ακαταλλήλων/ληγμένων φαρμάκων.

Με δεδομένη την τήρηση των παραπάνω, ο Κ.Α.Κ. μπορεί να πραγματοποιήσει τη δωρεά εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της ΔΗΛΩΣΗΣ και εφόσον δεν έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις από τον Ε.Ο.Φ. στο διάστημα αυτό. Όπου αναφέρεται ο Κ.Α.Κ., εννοείται και ο νόμιμος εκπρόσωπος του για την Ελλάδα.

Επισημαίνουμε ότι όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην αλυσίδα διακίνησης των φαρμάκων (Κ.Α.Κ., διανομείς, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, λήπτες δωρεών) έχουν την υποχρέωση της τήρησης των κανόνων ορθής φύλαξης και διάθεσης, όπως ορίζονται και ισχύουν στην νομοθεσία, διασφαλίζοντας για : τους Χώρους Αποθήκευσης, τη Συσκευασία – Χρόνο Λήξης, τις Ειδικές Κατηγορίες προϊόντων, την Ορθή Διάθεση.
Δεδομένου ότι η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων σχετίζεται με τις συνθήκες φύλαξης και τον τρόπο της τελικής διάθεσης στον χρήστη /ασθενή.

Παράλληλα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) για την διανομή φαρμάκων στους πληγέντες, με συμμετοχή των Φαρμακευτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, και κατόπιν επικοινωνίας με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, αποφασίστηκε η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία, για την διάθεσή των φαρμάκων σε πολίτες που πρέπει να συνεχίσουμε την αγωγή τους και βρίσκονται σε περιοχές που αδυνατούν να τα προμηθευτούν.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *