Οδηγός Φάρμακα και Εμβολιασμός

18.11 Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση Αντιβιοτικών

Η εβδομάδα που διανύουμε, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Εβδομάδα και η 18η Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την ορθολογική χρήση αντιβιοτικών.

Σύμφωνα με το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) κάθε χρόνο στην Ευρώπη συμβαίνουν περισσότερες από 670.000 λοιμώξεις λόγω βακτηριακής αντίστασης στα αντιβιοτικά και περίπου 33.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας τους. Το κόστος σε ζωές από την αντιμικροβιακή αντίσταση, μπορεί να συγκριθεί με εκείνο από τη γρίπη, τη φυματίωση και το AIDS μαζί.

Πιο συγκεκριμένα, η επανειλημμένη ή εσφαλμένη λήψη αντιβιοτικών, συμβάλλει στην αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην μείωση της δραστικότητας τους, όταν θα τα έχουμε πραγματικά ανάγκη.

«Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ είναι παυσίπονα και δεν μπορούν να θεραπεύσουν κάθε ασθένεια.»

Θα πρέπει να θυμόμαστε πως τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις και δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να αναρρώσετε από λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς, όπως είναι το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη.

Δεν ξεχνάμε:

Συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας και δεν λαμβάνουμε αντιβιοτικά με δική μας πρωτοβουλία ή μετά απο προτροπή τρίτων.

Σε ιογενείς λοιμώξεις, η χορήγηση αντιβιοτικών δεν μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων, ούτε προστατεύει τα άτομα του περιβάλλοντός μας ώστε να μην νοσήσουν.

Όταν ο γιατρός μας κρίνει απαραίτητη τη χορήγηση αντιβιοτικών, πρέπει να τηρούμε αυστηρά τις οδηγίες για τη δοσολογία και τη διάρκεια της αγωγής.

Αποφεύγουμε την φύλαξη των αντιβιοτικών για μελλοντική χρήση.

Ο προληπτικός εμβολιασμός και η υγιεινή των χεριών είναι οι αποτελεσματικότεροι τρόποι πρόληψης και αποφυγής της διασποράς λοιμώξεων.

Δείτε περισσότερα:

https://cyma.eu/2017/images/%CE%95%CE%9D%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F_%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%A5%CE%A0%CE%9F_-_%CE%A5%CE%A0%CE%95%CE%A5%CE%98%CE%A5%CE%9D%CE%97_%CE%A7%CE%A1%CE%97%CE%A3%CE%97_%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%92%CE%99%CE%9F%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%A9%CE%9D.pdfhttp://www.thedoctors.gr/ar443el-pagkosmia-ebdomada-eyaisuhtopoihshw-gia-thn-orthologikh-xrhsh-tvn-antibiotikvn.html

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *