Χορήγηση αποτελέσματος γνωστοποίησης αναπηρίας

Με παρέμβασή της η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας καλεί τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ  να εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης αποσπάσματος του αποτελέσματος γνωστοποίησης αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ το οποίο να αναγράφει μόνο το ονοματεπώνυμο του ασθενή, το ποσοστό αναπηρίας του και τη χρονική διάρκεια ισχύος της, αλλά όχι την πάθησή του. Η εν λόγω ενέργεια θα συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία των  ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασθενών.

Πάγιο και διαχρονικό αίτημα όλων των χρόνιων ασθενών αποτελεί η θέσπιση της κάρτας αναπηρίας, μιας εν είδη ταυτότητας, η οποία θα ρυθμίζει τις σχέσεις του πολίτη-ασθενή με τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία, όπως αυτό παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 2020,  εντάχθηκε η ηλεκτρονική κάρτα αναπηρίας για όλα τα άτομα με ορατές και αόρατες παθήσεις. Αυτή η κάρτα θα διασυνδέεται με την Εθνική Πύλη Παροχών, ένα ενιαίο  πληροφοριακό σύστημα με σκοπό τη διευκόλυνση τόσο των ασθενών όσο και των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων με τους οποίους συναλλάσσονται.

Μέχρι τότε, οι χρόνιοι ασθενείς, θα πρέπει να επιδεικνύουν κάθε φορά το έγγραφο  αποτελέσματος γνωστοποίησης αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ. Οι χρόνιοι ασθενείς αναγκάζονται να εκθέτουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι άτομα με κάποια αναπηρία. Αυτή η αδικαιολόγητη έκθεση προσωπικών τους δεδομένων επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία των ασθενών και πολλές φορές τους οδηγεί στο δισταγμό να κάνουν χρήση μιας παροχής που δικαιούνται, καθώς θέλουν να την αποφύγουν.https://greekpatient.gr/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ad%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ad%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%83%ce%b8%ce%b5%ce%bd%cf%8e%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *