Χειρισμός των προνοιακών επιδομάτων (ΑμεΑ) στη φορολογική δήλωση

Σύμφωνα με εγκύκλιο της  ΑΑΔΕ Ε.2077/2020 [04-06-2020], ξεκαθαρίζεται, ότι τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ενώ με επικαιροποίηση 16.06.2021 έχουμε να αναφέρουμε :

Τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων δηλώνονται σε ιδιαίτερο πεδίο του κωδ. 781 που προβλέπεται για τα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Θα πρέπει επίσης να έχουμε στο νου μας :  Τα άτομα με αναπηρίες να τρέχουν στις υπηρεσίες για να προμηθεύονται τις βεβαιώσεις που χρειάζονται ως δικαιολογητικό .

Όσοι δε φορολογούμενοι έχουν ήδη υποβάλει τις δηλώσεις τους, θα μπορούν (είναι προαιρετική η δήλωσή τους), όταν ανοίξει το σύστημα για τις τροποποιητικές δηλώσεις, να κάνουν τροποποιητική δήλωση, η οποία οπωσδήποτε συμφέρει να γίνει αφού:

α) Τα ποσά που αναγράφονται στους κωδικούς 781-782 πάνε και μειώνουν την ετήσια δαπάνη διαβίωσης (τεκμήρια).

β) Θα μπορέσουν να επικαλεστούν αυτά τα ποσά για μελλοντική «ανάλωση κεφαλαίου» προηγουμένων ετών (αποταμιεύσεις προηγούμενων χρόνων).

https://www.taxheaven.gr/news/41029/giwrgos-xristopoylos-oi-krisimoi-kwdikoi-toy-pinaka-5-gia-ta-tekmhria-kai-h-oerapeia-me-eisodhmata-prohgoymenwn-xronwn

 

Σημαντικό : Θα πρέπει να ζητήσουμε τη βεβαίωση αποδοχών μας από τον ΟΠΕΚΑ ή από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου της κατοικίας μας, όπως συνιστά και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Για να γίνει κάτι τετοιο μπορούμε  να στείλουμε email στον ΟΠΕΚΑ, ζητώντας του να μας χορηγήσει ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών μας.  στα εξής δύο σχετικά email:  anapirika@opeka.gr, anapirika.epid@opeka.gr

Τα email των Κέντρων Κοινότητας, κατόπιν αίτησής μας, όπως μας ενημερώνει ο ΣτΠ, αναμένονται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ, δεν γνωρίζουμε όμως το πότε. Κάποια βέβαια είναι ήδη αναρτημένα στις ιστοσελίδες τους.

Τα ποσά που εισπράξαμε εντός του προηγούμενου έτους θα πάμε να τα αναγράψουμε στο “λοιπές περιπτώσεις” των κωδικών 781-782, δηλώνοντας το ΑΦΜ του ΟΠΕΚΑ: 090037978.

Επειδή η εγκύκλιος Ε.2077/2020 αναφέρει ότι η αναγραφή των εν λόγω ποσών στους κωδικούς αυτούς (781-782), μπορεί να αποδειχθεί με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, θεωρούμε εύλογα ότι πρόσφορο μέσο μπορεί να είναι κι ένα αντίγραφο της κίνησης του τραπεζικού μας λογαριασμού. Μια βεβαίωση όμως από τον ΟΠΕΚΑ είναι πάντα προτιμότερη.

 

Η ΑΑΔΕ είχε εκδώσει τη ΔΕΑΦ  1168277 ΕΞ 2017 [09.11.2017], με την οποία διευκρίνιζε ότι το στεγαστικό επίδομα χορηγείται για την κάλυψη δαπανών στέγασης των δικαιούχων, δεν αποτελεί εισόδημα για τους δικαιούχους και δεν αναγράφεται σε κανέναν κωδικό στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Επειδή όμως το 2017 δεν υπήρχαν στο φορολογικό έντυπο Ε1 οι προαιρετικοί κωδικοί 429-430 (προστέθηκαν αργότερα), θεωρούμε εύλογα ότι θα μπορούσαν να δηλωθούν σ΄αυτούς, για όποιον το θελήσει, όπου και σ΄αυτή την περίπτωση η αναγραφή τους θα μπορεί να αποδειχθεί με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο.

Πρέπει να πούμε ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις θα μπορέσουν να γίνουν εφόσον ανοίξουν από το σύστημα του TaxisNet.

Επικαιροποίηση 06.06.2020:

ΓΙΑΤΙ Ο ΚΩΔΙΚΟΣ 781 ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ

Ας δούμε όλα τα οφέλη από την “επιστροφή” των προνοιακών επιδομάτων στους αρχικούς τους κωδικούς 781-782

α) Στον κωδικό 781 τα προνοιακά επιδόματα δηλώνονται προαιρετικά – άμα θέλουμε.

β) Στον κωδικό 781 ΔΕΝ θεωρούνται εισοδήματα – άρα δεν επηρεάζονται από τα εισοδηματικά κριτήρια κοινωνικών παροχών.

γ) Στον κωδικό 781 πάνε και καλύπτουν τεκμήρια (αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης). Μειώνοντας τεκμήρια ενδεχομένως να μην φορολογηθούμε ή να δικαιωθούμε κάποιες κοινωνικές παροχές που μέχρι τώρα τις χάναμε.

δ) Μπορούμε να επικαλεστούμε στο μέλλον, για να καλύψουμε τεκμήρια, τα ποσά του κωδ. 781 από τις προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις ως “ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών”.

Τέλος 
Όσοι έχουν αναπηρία από 80% και άνω και μέχρι τώρα σ’ αρκετές περιπτώσεις, εξαιτίας του προνοιακού επιδόματος, έχαναν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ τώρα θα την έχουν .

https://logistis-amea.blogspot.com/2020/06/blog-post_5.html

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *