Κοινωνική Προστασία – Ευαισθησία ως προς το φύλο

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, από τις 17 Απριλίου, 133 χώρες είχαν εισαγάγει πρωτοβουλίες κοινωνικής προστασίας. Υπήρξε ,όμως, σοβαρή ανησυχία με το θέμα του φύλου να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή. Αυτό ,βέβαια , δε προκαλεί εντύπωση, καθώς τα περισσότερα προγράμματα κοινωνικής προστασίας σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα(LMIC) συνηθίζουν να επιδεινώνουν τις ανισότητες.

Πολλοί είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όπως ο υψηλός κίνδυνος μόλυνσης εξαιτίας του μεγαλύτερου αριθμού γυναικών στο παγκόσμιο σύστημα υγείας, ο αναπαραγωγικός κίνδυνος αλλά και η απώλεια θέσεων εργασίας , ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις έχουν σοβαρότερο αντίκτυπο στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Αλλά και σε πιο μικρές ηλικίες τα κορίτσια έρχονται αντιμέτωπα με το θέμα της εγκατάλειψης του σχολείου, μιας εγκυμοσύνης,ενός πρόωρου γάμου ή με την άσκηση βίας, λόγω φύλου.

Η απόκριση στον covid-19 είναι σημαντική τόσο για την ευημερία του πληθυσμού όσο και για την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη στα LMIC, να συνδέεται με την ενδυνάμωση των πληθυσμών.Καθώς τα προγράμματα και τα συστήματα κοινωνικής προστασίας προσαρμόζονται στον μετριασμό της κρίσης του covid-19, θεωρείται πιθανό να παραλειφθούν οι εκτιμήσεις των φύλων σε μια προσπάθεια να σωθούν ζωές και να δοθεί κρίσιμη οικονομική στήριξη.

Αυτές οι εκτιμήσεις για LMIC στηρίζονται σε πέντε τομείς:

1.Προσαρμογή υφιστάμενων προγραμμάτων και επιλογή του τρόπου κοινωνικής προστασίας

2.Στόχευση

3.Όφελος, επίπεδο και συχνότητα

4.Μηχανισμοί παράδοσης και λειτουργικά χαρακτηριστικά

5.Συμπληρωματικός προγραμματισμός.

Ελπίζουμε η νόσος covid-19 να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και όχι την επιδείνωση ανισοτήτων. Σε γενικές γραμμές,θεωρούμε ευαίσθητα τα συστήματα που επιδιώκουν και αντιμετωπίζουν σκόπιμα και προληπτικά τις ανισότητες μεταξύ των δυο φύλων,αμφισβητώντας δομές, θεσμούς και κανόνες ,στους οποίους βασίζονται οι ανισότητες.

Μια ταχεία αξιολόγηση δείχνει ότι από τις 418 πρωτοβουλίες μόνο οι 11 δείχνουν κάποια περιορισμένη ευαισθησία σε θέματα φύλου.

πχ : 6 προγράμματα στοχεύουν σε έγκυες γυναίκες ή σε γυναίκες που λαμβάνουν επιδόματα μητρότητας.

8 προγράμματα στοχεύουν σε γυναίκες ειδικών κριτηρίων όπως διατροφικοί κίνδυνοι κι έλλειψη συζύγου.

16 προγράμματα λαμβάνουν υπόψη τα καθήκοντα παιδικής μέριμνας ή δίνουν παροχές που σχετίζονται με τη φροντίδα των παιδιών.

2 προγράμματα απευθύνονται ειδικά σε εργαζόμενες στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης

16 προγράμματα στοχεύουν σε άτυπους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων κουπονιών για κατάρτιση δεξιοτήτων,επιδοτήσεις μισθών, υποχωρήσεις κοινής ωφέλειας, δημόσια έργα για όσους έχασαν τα προς το ζην, κουπόνια τροφίμων και μεταφορά μετρητών.

Ωστόσο, αυτά παραμένουν περίπλοκα ζητήματα και απαιτείται περισσότερη έρευνα, διασταυρώσεις κοινωνικής προστασίας, φύλου και πανδημιών όπου είναι ηθικά εφικτό. Τουλάχιστον, οι στατιστικές πρέπει να είναι διαχωρισμένες κατά φύλο και ηλικία και όπου είναι δυνατόν θα πρέπει να συλλέγονται μέτρα για την εξασφάλιση μετριασμού των κινδύνων.

Πηγή : Gender-sensitive social protection

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *