21 Ιουνίου.Παγκόσμια Μέρα Μουσικής

Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του, τότε, Γάλλου υπουργού πολιτισμού Ζακ Λανγκ(Jack Lang), του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου του Παρισιού.[1]

Η Γιορτή της Μουσικής, από το 1985, εξαπλώθηκε έξω από τα Γαλλικά σύνορα και η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, ήταν η πρώτη πόλη στην οποία η Γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας.

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι ένα ευρωπαϊκό γεγονός, που διεξάγεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο σε 22 χώρες της Ευρώπης .

Η μουσική ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας αναφέρει ο Berthold Auerbach,1812 – 1882,Γερμανός συγγραφέας και στην περίπτωση των ανθρώπων με κάποιο νόσημα αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Η Μουσικοθεραπεία τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια εναλλακτική, συμπληρωμένη θεραπεία ασθενών με καρκίνο. Αποτελεί μορφή συμπληρωματικής θεραπείας σε ενήλικες αλλά και σε παιδιατρικούς ασθενείς. Οι εναλλακτικές αυτές μέθοδοι είναι μη επεμβατικές, μη τοξικές, οικονομικά συμφέρουσες, ασφαλείς και εύκολα εφαρμόσιμες. Η μουσικοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο αποσκοπεί στη μείωση του συναισθηματικού και σωματικού πόνου κατά τη διάρκεια της θεραπείας (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, άλλες επώδυνες καταστάσεις) αλλά και στην μετέπειτα ζωή τους όπως αναφέρουν οι Αθανασάκης & Καραβασιλειάδου,2012.

Ο πόνος και η αγωνία είναι συνήθη συμπτώματα στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Η μεγαλύτερη πηγή άγχους για τους ογκολογικούς ασθενείς είναι οι επιβλαβείς ιατρικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση και στη θεραπεία της ασθένειας.

Η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή απόσπασης, να μειώσει τον πόνο, την αγωνία με την μεταβολή των σκέψεων, συναισθημάτων, της διάθεσης και με τη χαλάρωση.

Το κυρίαρχο σύμπτωμα των ογκολογικών ασθενών είναι ο πόνος που δεν υποχωρεί με την φαρμακευτική αγωγή γεγονός που μειώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών. Η προσθήκη μουσικής στο θεραπευτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, εστιάζει περισσότερο στην αντιμετώπιση του πόνου ή χρησιμεύει στα πλαίσια παρηγορικής φροντίδας. Ακόμη βοηθάει στην προαγωγή της πνευματικής, ψυχικής, σωματικής ευημερίας των ασθενών, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, στην μείωση των αρνητικών συναισθημάτων (άγχους, αδυναμίας, θυμού, άρνησης, κατάθλιψης) και στην αύξηση των θετικών συναισθημάτων τους όπως την ενίσχυση θάρρους.

Σε έρευνα που αφορούσε 724 νοσηλευτές ογκολογικών ασθενών ,με σκοπό την καταγραφή εναλλακτικών παρεμβάσεων στους νοσηλευομένους ασθενείς, το 54% του νοσηλευτικού προσωπικού εφαρμόζουν τη μουσική ως μη φαρμακευτική παρέμβαση σε αντίθεση με τη χαλάρωση και τη διάσπαση της προσοχής που εφαρμοζόταν στο 82% και 80% αντίστοιχα. Οι ογκολογικοί ασθενείς που συμμετείχαν σε ομάδες μουσικοθεραπείας εμφάνιζαν, σύμφωνα με την κλίμακα αξιολόγησης πόνου (0-10),κατά 1.5 μονάδα λιγότερο πόνο. Μετά από 30 λεπτά μουσικής το 65%των ασθενών ανέφεραν πως χρησιμοποιούσαν τη μουσική για χαλάρωση ,καθώς και την απόσπαση της από τον πόνο.

Η ευεργετική επίδραση της μουσικής στην ψυχική μας υγεία και ευεξία είναι ευρέως αναγνωρισμένη.

Ο οργανισμός Mental Health Europe στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας προτείνει ευχάριστες μελωδίες για να χαλαρώσουμε. Βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο τη λίστα με τα προτεινόμενα τραγούδια και νιώστε τη δύναμη της μουσικής.

#EuropeanMentalHealthWeek #MentalHealthMatters

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *