Σχετίζεται η ψυχολογία των ανθρώπων με την εποχή;

Έχει παρατηρηθεί πως τον χειμώνα οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τον ειρμό τους, καθώς νιώθουν πιο εξαντλημένοι και πιο ευερέθιστοι απ’ότι τις υπόλοιπες εποχές . Αυτό είναι ένα από τα συμπτώματα της λεγόμενης «εποχιακής κατάθλιψης», όπου όταν οι μέρες αλλάζουν και μικραίνουν (μειώνεται το ηλιακό φως) η διάθεσή πολλών ατόμων πέφτει.

Υπάρχει όμως συγκεκριμένη εξήγηση για το γεγονός αυτό! Είναι απλό: το ηλιακό φως επηρεάζει την παραγωγή ορμονών στο σώμα. Παράγεται δηλαδή σε μεγαλύτερες ποσότητες η ορμόνη «καλής διάθεσης», δηλαδή η σεροτονίνη εμποδίζοντας την παραγωγή της ορμόνης του «ύπνου» , την μελατονίνη. Από την άλλη, το φθινόπωρο γίνεται ακριβώς η αντίθετη διαδικασία και έτσι αρκετοί άνθρωποι θέλουν να μένουν στο κρεβάτι περισσότερες ώρες.

Μερικά ακόμη τυπικά συμπτώματα της εποχιακής κατάθλιψης είναι το διαρκές αίσθημα κόπωσης, η θλίψη, το αίσθημα του λήθαργου, η χαμηλή αποδοτικότητα, το αίσθημα ταραχής, η εσωστρέφεια, και η παραμέληση κάποιων αναγκών των ατόμων. Έτσι, αν κάποιος πάσχει από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στο γιατρό του για να διευθετήσει το πρόβλημά του.

Από την άλλη, υπάρχει και μια κατάσταση που ονομάζεται από κάποιους επιστήμονες ως «winter blues». Τα συμπτώματα της είναι λιγότερο έντονα και εμφανίζονται για λίγες μέρες και κατά διαστήματα.

Για να καταπολεμηθεί η συγκεκριμένη κατάσταση υπάρχουν 6 συμβουλές:

ο φωτισμός,

οι εξωτερικές ενασχολήσεις όπως η άσκηση,

ο καθαρός αέρας,

η κατανάλωση υγρών,

ο σωστός ύπνος,

η σωστή και υγιεινή διατροφή και τέλος,

το να ακούμε συχνά την αγαπημένη μας μουσική.

Έτσι, και ακολουθώντας τις συγκεκριμένες τακτικές, τα άτομα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα. ‘Αλλωστε μην ξεχνάτε είμαστε στην εποχή όπου το ηλιακό φως μας κατακλύζει.

Πηγή: https://www.runtastic.com/blog/en/seasonal-fatigue/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *