Η ενδεδειγμένη πολιτική υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν διέρχεται από την απαίτηση δημιουργίας ολοένα και περισσότερων ΜΕΘ. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι ΜΕΘ είναι αναγκαίο να υπάρχουν για να συμβάλλουν στην διάσωση των βαριά νοσούντων αλλά δεν σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν την Πανδημική κρίση σαν να είναι φάρμακο.
Πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι ο διπλασιασμός των εν λόγω κλινών σε λίγους μόνο μήνες, αποτέλεσε έναν εργώδη άθλο που διόρθωσε ολιγωρία δεκαετιών. Ακόμη, ο δείκτης δυναμικότητας του Συστήματος Υγείας σε κλίνες ΜΕΘ που ανέρχεται προσεγγιστικά σε 11 κλίνες ανά 100.000 άτομα, είναι ένας εξαιρετικά καλός αριθμός.
Σύμφωνα μάλιστα με στατιστικές έρευνες, καμιά χώρα μέχρι την 19η Νοεμβρίου 2020 με υπεραναπτυγμένα Συστήματα Υγείας, με κλίνες ΜΕΘ ίσες ή σημαντικά περισσότερες και με οικονομικούς πόρους πολλαπλάσιους από την Ελλάδα( πχ Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία) δεν είχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ως προς τους δείκτες θνησιμότητας και «Ειδικής Θνητότητας» στη διαγνωστική κατηγορία της Covid-19.
Εντούτοις, κρίνεται απαραίτητο το κράτος να προβεί σε περισσότερες εξελίξεις στην πρόληψη των ατόμων και όχι τόσο στην δημιουργία ΜΕΘ. Οι ασθενείς που νοσούν καλό θα ήταν να γνωρίζουν ότι για να μην φτάσουν στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους, πρέπει να κάνουν τακτικά εξετάσεις για να προλάβουν οποιαδήποτε παρενέργεια προκληθεί στην υγεία τους.
Είναι σημαντικό να βάλουμε στην ζωή μας την πρόληψη και το εμβόλιο, που και αυτό ανήκει στα εργαλεία πρόληψης που σώζει ζωές. Ο κόσμος δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε αυτά που βλέπει, δηλαδή στην προσπάθεια του νοσηλευτικού προσωπικού και του συστήματος υγείας να προστατέψουν τα άτομα που ήδη νοσούν. Διότι, όλοι έχουμε το δικαίωμα συμμετοχής και βούλησης για το θέμα της υγείας .
Πρακτικά, για την αναχαίτιση της πανδημίας θα πρέπει:
Α. να γίνει αυστηροποίηση των μέτρων
Β. να γίνει τον εμβολιασμός,
Γ. να απορρίπτονται συνωμοσιολογικές, λαϊκίστικες και αντιεπιστημονικές απόψεις και αντιλήψεις και
Δ. να γίνει πλήρης αναδιοργάνωση του τρόπου των μετακινήσεων.
Οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν ότι όλα γίνονται για να κερδίσουν οι φαρμακοβιομηχανίες και οι συγγενείς επιχειρήσεις, για να αναθεωρηθούν-καταπατηθούν πλήρως τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και για να αλλάξουν το ανθρώπινο γονιδίωμα. Δυστυχώς όμως δεν έχουν κατανοήσει, ότι και οι ίδιοι έχουν διαμορφωθεί από την εύκολη ηλεκτρονική πληροφορία και τη ρηχή διαδικτυακή επικοινωνία και μάλιστα, μετατράπηκαν οι ίδιοι σε παραγωγούς απόψεων που κατηγορούν.
Ανακεφαλαιώνοντας, μια συμβουλή είναι να ενισχύσουμε την ατομική μας ευθύνη, τη συλλογική υπευθυνότητα και τον πολιτικό ορθολογισμό κατά την κρίσιμη αυτή πανδημική περίοδο. Τα καλά νέα του εμβολιασμού και της αισιοδοξίας, ας αποτελέσουν τα εχέγγυα της ψυχοσυναισθηματικής ενδυνάμωσής της προσπάθειας μας.
Πηγή: Έφης Σίμου, Αναπλ. Καθηγήτριας Επικοινωνίας και ΜΜΕ στη Δημόσια Υγεία, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, ΠΑΔΑ