Πανδημία: Ήρθε για να μείνει

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών απαντά στο ερώτημα όλων μας : Πόσο μπορούμε να ελπίζουμε στην εξάλειψη της πανδημίας; Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι σχεδόν απίθανο. Το επιστημονικό περιοδικό Nature έθεσε το συγκεκριμένο ερώτημα σε 100 ειδικούς που μελετούν τον κορωνοϊό. Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο κορωνοϊός θα καταλήξει να γίνει «ενδημικός» – γεγονός που μεταφράζεται ότι θα συνεχίσει να κυκλοφορεί τα επόμενα χρόνια σε διαφορετικές περιοχές της υφηλίου.

Για όλους εμάς όμως το ερώτημα παραμένει; Θα καταφέρουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα; Θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε; Θα υπάρξει πλήρης εξάλειψη της πανδημίας; Οι ειδικοί θεωρούν πως ο εμβολιασμός και η ανοσία θα κρίνουν τα επίπεδα θνησιμότητας καθώς και τα επίπεδα νόσησης. Η ανοσία του γενικού πληθυσμού θα δείξει το  πως θα επηρεάσει τους ανθρώπους στα επόμενα χρόνια. Όμως η ανοσία φαίνεται να εξασθενεί μετά από  περίπου ένα με δύο χρόνια και ο ιός να εξελίσσεται – να γίνεται πιο ανθεκτικός. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός θα γίνει ενδημικός.

Παράλληλα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα κρίνει το κατά πόσο θα μπορέσει να εμποδιστεί η μετάδοση του νέου κορονοϊού. Βέβαια εκτός από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, μεγάλο ρόλο παίζει και το αν αυτό θα χορηγηθεί σε αρκετούς ανθρώπους. Συμπερασματικά, δεν είναι βέβαιο το κατά πόσο θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην ολική καταπολέμηση του κορονοϊού, πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ολοσχερώς.

Πηγή: https://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF-files/anakoinwseis/themata_ygeias/190221_parameinei_anamesa_mas.pdf

 

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *