Οι απορριπτόμενες μάσκες Covid απειλούν τα ζώα και μολύνουν τον πλανήτη

Οι επιπτώσεις της πανδημίας που συνεχίζει να πλήττει τον πλανήτη, φαίνεται πως δεν αφορούν μόνο την ομαλή λειτουργία των κοινωνιών και την επαναφορά της οικονομίας τους σε μια κανονικότητα, αλλά ενισχύουν ένα ήδη τεράστιο ζήτημα, αυτό της περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Οι μάσκες προσώπου, τα γάντια και τα μαντηλάκια  που θα παραμείνουν στο περιβάλλον για δεκαετίες, πιθανώς αιώνες, διασπώνται σε μικρότερα και μικρότερα μικροπλαστικά και νανοπλαστικά.Μάλιστα, μια μάσκα προσώπου μπορεί να απελευθερώσει έως και 173.000 μικροΐνες την ημέρα στις θάλασσες, σύμφωνα με μια μελέτη στο Environmental Advances.

Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει την παρουσία τους στις παραλίες της Νότιας Αμερικής, στις εξόδους ποταμών στον κόλπο της Τζακάρτα, στο Μπαγκλαντές, στις ακτές της Κένυας και στα ακατοίκητα νησιά Σόκο στο Χονγκ Κονγκ, ενώ επιπλέον, έχουν φράξει αποχετεύσεις δρόμου από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Ναϊρόμπι και έχουν κολλήσει σε μηχανήματα στο δημοτικό σύστημα αποχέτευσης στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας.

Ακόμη, ποικίλα ζητήματα ανακύπτουν συνεχώς από την αδιάκοπη χρήση των ειδών προφύλαξης από τον κορονοïό. Τα ζώα παγιδεύονται στις μάσκες, οι μάσκες δεν πρέπει να μπαίνουν σε κάδους οικιακής χρήσης λόγω της αδυναμίας των συστημάτων ανακύκλωσης,  ενώ η ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων που συσσωρεύεται στους ωκεανούς προβλέπεται να τριπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια.

Στην αρχή της πανδημίας υπήρξαν αρκετές ευοίωνες προβλέψεις για την επίδραση του lockdown στο περιβάλλον και συγκεκριμένα στη μείωση των αέριων ρύπων που δημιουργούνται από την λειτουργία της παγκόσμιας βιομηχανίας. Η χαρά μετριάστηκε όμως, όταν έγινε αντιληπτός ο νέος κίνδυνος και το μέγεθός του.

Οι κυβερνήσεις των χωρών ανά τον κόσμο πρέπει να δράσουν άμεσα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα και τηρώντας τις δεσμεύσεις τους, πριν να είναι πολύ αργά!

Πηγή: nationalgeographic

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *