Μία δόση του εμβολίου προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση

Το 99% των εμβολιασθέντων έχουν ισχυρή ανοσοαπόκριση έναντι στον COVID-19 μετά από μία δόση του εμβολίου της Pfizer. Αυτό διαπιστώθηκε σε έρευνα με επικεφαλής τα Πανεπιστήμια του Σέφιλντ και της Οξφόρδης,  που ανέλυσαν κλινικά δείγματα από 237 εμβολιασμένους με το εμβόλιο Pfizer υγειονομικούς  εστιάζοντας στις αποκρίσεις αντισωμάτων και Τ κυττάρων .

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα άτομα που είχαν προηγουμένως νοσήσει με COVID-19 είχαν ισχυρότερες αποκρίσεις Τ κυττάρων και αντισωμάτων μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου της Pfizer σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν νοσήσει με COVID-19 και έλαβαν μία δόση του εμβολίου. Επίσης μεταξύ των ανθρώπων που είχαν νοσήσει με COVID-19, η απόκριση των Τ κυττάρων επεκτάθηκε μετά τον εμβολιασμό (και αναγνώριζαν περισσότερα τμήματα της πρωτεΐνης ακίδας). Αυτό σημαίνει, πως και για εκείνους που έχουν ήδη μολυνθεί, ο εμβολιασμός επεκτείνει την προστασία και βελτιώνει την ανοσοαπόκριση που δημιουργείται από τη φυσική λοίμωξη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν την απόφαση να καθυστερήσει η δεύτερη δόση ώστε να παρέχεται προστασία σε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες υψηλού κινδύνου, παρέχοντας δηλαδή περισσότερες πρώτες δόσεις. Η μελέτη έδειξε ότι μετά από 2 δόσεις τα επίπεδα προστασίας ήταν ακόμη ισχυρότερα.

Κλείνοντας, δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο διαρκεί η προστασία μέσω Τ κυττάρων και αντισωμάτων μετά τη μόλυνση. Ξέρουμε όμως πως η πρώτη δόση των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca προσφέρουν καλά επίπεδα προστασίας- είναι ζωτικής σημασίας ο καθένας μας να λάβει και τη δεύτερη δόση, καθώς οι 2 δόσεις του εμβολίου θα παρέχουν προστασία μακράς διαρκείας από τον ιό.

Του Ηλία Μόσιαλου,καθηγητή London School of Economics Πηγή: https://virus.com.gr/mosialos-mia-dosi-toy-emvolioy-prokalei-ischyri-anosoapokrisi-sto-99-ton-emvoliasthenton/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *