Κορωνοϊός: Σοβαρή η νόσηση και για τους υγιείς

Κορωνοϊός: Σοβαρή η νόσηση και για τους υγιείς

Σε άρθρο τους στην Καθημερινή οι καθηγητές Παγώνα Λάγιου και Κωνσταντίνος Συρίγος αναλύουν την άποψη τους για την νόσο και υγιείς τονίζοντας ότι 

«Καμία ηλικία δεν είναι στο απυρόβλητο της Covid-19»- σε μια προσπάθειά τους να προτρέψουν τον πληθυσμό σε εμβολιασμό, ανεξάρτητα της ηλικίας.

«Οι νέοι και κατά τεκμήριο υγιείς έχουν τη λανθασμένη άποψη ότι είναι άτρωτοι- δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα περάσουν τη νόσο στο πόδι… τώρα βλέπουμε και υγιείς να νοσούν βαριά», σημειώνει ο καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας του ΕΚΠΑ, διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία»  Κωνσταντίνος Συρίγος.

Επίσης σημειώνει: «Οι ηλικίες που βλέπουμε πλέον είναι μικρότερες σε σχέση με το πρώτο κύμα. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι μεταξύ 40 και 60 ετών. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι οι άνω των 70 ετών έχουν εμβολιαστεί στην πλειονότητά τους και είναι πλέον πιο προσεκτικοί ως προς τη συμπεριφορά τους και την τήρηση των μέτρων προστασίας. Αντίθετα, οι νέοι έχουν εξοικειωθεί με τον κίνδυνο και δεν προσέχουν τόσο».

Δεκατρείς μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και με τη χώρα μας να έχει αντιμετωπίσει τρία επιδημικά κύματα, το ένα πιο μεγάλο από το άλλο, είναι πλέον σαφές ότι η νόσος δεν δικαιολογεί απροσεξία από κανένα, και ήδη από την ηλικία των 30 ετών, ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου αυξάνεται εκθετικά. Σε αυτό το τρίτο κύμα, τα άτομα ηλικίας 25 έως 49 ετών οδηγούν την πανδημία, αφού σχεδόν τα μισά κρούσματα που καταγράφονται αφορούν τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και πλέον οι γιατροί όλο και πιο συχνά αντιμετωπίζουν νέους και κατά τεκμήριο υγιείς που χρειάζονται νοσηλεία, ακόμα και διασωλήνωση.

«Ναι, η ηλικία παραμένει ο βασικός παράγοντας κινδύνου. Ναι, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά ή και να καταλήξουν. Και μάλιστα ο κίνδυνος είναι αρκετός ώστε με βεβαιότητα να μπορούμε να συστήσουμε τον εμβολιασμό», η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, Παγώνα Λάγιου.

Συμπερασματικά, οι οδηγίες από τους επιστήμονες είναι ξεκάθαρες- ο ιός σε πολλές περιπτώσεις δεν φαίνεται να λογαριάζει την ηλικία αλλά χτυπάει ανεξάρτητα με αυτή.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/561334840/koronoios-kai-oi-ygieis-nosoyn-sovara/?fbclid=IwAR1-9beWEMxATJGUa7EN7l3GdIcB2tg4UzK1CyQ0-K3yCiJXgZyyChkpeiw

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *