Πώς Προχωράει Ο Εμβολιασμός; Ιστορίες Από Τέσσερις Χώρες

‘Ερευνα που δημοσιεύτηκε στην Διανέοσις https://www.dianeosis.org/2021/04/pos-proxoraei-o-emvoliasmos/ αναφέρει με στοιχεία, ιστορίες και τάσεις από τέσσερις πολύ διαφορετικές χώρες, το στάδιο που βρίσκεται η καθεμία στο διαφορετικό στάδιο εμβολιασμού του πληθυσμού της.

Η Νορβηγία ανησυχεί για τους νέους.Το Ισραήλ υποστηρίζει την ανοσία αγέλης.Η Πολωνία πολιτικοποιεί τον διάλογο γύρω από την πανδημία. Όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει “κόπωση” και μετρούν αντίστροφα για το τέλος της που ελπίζουν ότι θα έρθει σύντομα.Οι πολίτες, περιμένουν πια την ανάσχεση της πανδημίας από τον μαζικό εμβολιασμό και όχι από τα μέτρα περιορισμού της κινητικότητας. Είναι μια υπόσχεση που οι πρώτες περιπτώσεις χωρών που προχώρησαν γρήγορα τον εμβολιασμό δείχνουν ότι θα τηρηθεί.

Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει εμβολιάσει μέχρι στιγμής περίπου 60% του ενήλικου πληθυσμού του. Η κατάσταση στη χώρα σήμερα δείχνει ότι ο μαζικός εμβολιασμός είναι (ίσως μαζί με τη στρατηγική “zero covid“) ο μόνος τρόπος ώστε η ζωή, και η οικονομία μαζί της, να επιστρέψει στο σημείο που ήταν πριν από την πανδημία. “Στο Ισραήλ οι ρυθμοί είναι αυτές τις μέρες κανονικοί, λέει η Ταλ Σνάιντερ, δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα The Times of Israel. Πώς όμως έφτασε η χώρα της Μέσης Ανατολής να βλέπει τους θανάτους ασθενών με Covid-19 να μειώνονται (μόνο επτά στις 4 Απριλίου) ενώ όλες οι δραστηριότητες είναι ανοιχτές; Πώς οργάνωσε μια τόσο επιτυχημένη καμπάνια εμβολιασμού;

Οι δόσεις πράγματι εξασφαλίστηκαν μετά από ειδική συμφωνία με την φαρμακοβιομηχανία Pfizer. Η κυβέρνηση δέχθηκε να πληρώσει υψηλή τιμή για κάθε δόση (σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, περίπου διπλάσια από ό,τι πλήρωσε η ΕΕ), αλλά και να μοιραστεί με την εταιρεία έναν πλούτο δεδομένων από τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Η οργάνωση του εμβολιασμού του πληθυσμού, για να γίνει γρήγορα, με ασφάλεια και παντού στη χώρα, ανέλαβαν οι kupat holim, οι τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που διαχειρίζονται χιλιάδες μικρές κλινικές σε όλη την επικράτεια.

Πολωνία

Η Πολωνία είχε εμβολιάσει πλήρως περίπου το 6,7% του ενήλικου πληθυσμού της μέχρι τις 7 Απριλίου. Η κάλυψη του εμβολιασμού στη χώρα είναι λίγο ψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (6,5%), αλλά πιο χαμηλά από την ελληνική (7,4%) για το ίδιο διάστημα. Μόνο την 1η Απριλίου, την ίδια ημέρα με τη βλάβη του συστήματος εμβολιασμού, διαγνώστηκαν 35.253 κρούσματα, δηλαδή περίπου 92 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (στην Ελλάδα η αναλογία την ίδια ημέρα ήταν 32 ανά 100.000). Η αγορά και τα σχολεία έκλεισαν όσο τα νοσοκομεία έφταναν στο όριό τους. Μόνο τις τελευταίες λίγες ημέρες υποχωρεί σταδιακά η πίεση.

Νορβηγία

Ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας εκεί σχετίζεται με τον τρόπο που λειτουργεί ολόκληρο το κράτος: είναι αποκεντρωμένος. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας δεν είχε τη δυνατότητα να επιβάλει ολικό lockdown στη χώρα: “σε αυτή την περίπτωση το Κοινοβούλιο θα έπρεπε να αλλάξει τον νόμο και αυτό το ενδεχόμενο ήταν τόσο αντιδημοφιλές που η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε ήδη από πολύ νωρίς”, εξηγεί ο Σάντμπεργκ. Οι αποφάσεις για αναστολή δραστηριοτήτων, ανάλογα με τις εξελίξεις, ανήκαν στους δήμους και πάντοτε είχαν τοπικό χαρακτήρα.

Μέχρι στιγμής η Νορβηγία έχει περάσει σχετικά ήπια την πανδημία, χωρίς μεγάλες εξάρσεις και χωρίς το σύστημα υγείας να πιεστεί σημαντικά. Τα ημερήσια διαγνωσμένα κρούσματα δεν έχουν ξεπεράσει τα 21,5 ανά 100.000 πληθυσμού.“Υπάρχει βέβαια και εδώ κούραση των ανθρώπων και η τήρηση των μέτρων γίνεται ολοένα και πιο πλημμελής”, λέει ο Σάντμπεργκ Νορβηγός δημοσιογράφος.

Βουλγαρία

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, της χώρας με το δεύτερο πιο χαμηλό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στην ΕΕ (μόνο 1,8% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι τις 7 Απριλίου) μέσα στον Φεβρουάριο άνοιξε τους λεγόμενους “πράσινους διαδρόμους”. Η ζήτηση για τα εμβόλια γενικά, αλλά περισσότερο για το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν πολύ χαμηλή. Γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση, ενόψει μάλιστα και των φορτισμένων εκλογών που έγιναν στις 4 Απριλίου, ανακοίνωσε ότι όποιος ήθελε, ανεξάρτητα από τη σειρά του, μπορούσε απλώς να εμφανιστεί σε συγκεκριμένα νοσοκομεία και να εμβολιαστεί.Έκτοτε, οι “πράσινοι διάδρομοι” στη Βουλγαρία ανοίγουν και κλείνουν, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, όσο η χώρα ήταν αντιμέτωπη με ένα σοβαρό τρίτο κύμα μολύνσεων. Παρόλα αυτά κάποιες δραστηριότητες παραμένουν ανοιχτές, όπως η εστίαση μόνο σε ανοιχτούς χώρους.https://www.dianeosis.org/2021/04/pos-proxoraei-o-emvoliasmos/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *