Κατανάλωση νερού: τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη του

Πλησιάζοντας πλέον το καλοκαίρι αλήθεια πόσα γνωρίζουμε για τα οφέλη της κατανάλωσης του νερού ;

Ας ξεκινήσουμε να δίνουμε στον ευατό μας τα στοιχεία που πρέπει για να τον διατηρήσουμε στην πιο υγιή κατάσταση του.Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν στην καθημερινότητά τους περίπου 1,5 με 2 λίτρα νερό την ημέρα, προκειμένου να αποφύγουν τα συμπτώματα της αφυδάτωσης. Είναι γνωστό ότι το 50% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό.

Οι ειδικοί συνιστούν να πίνουμε τακτικά υγρά και να αποφύγουμε την αίσθηση της δίψας- συγκεκριμένα να πίνουμε νερό της βρύσης, αλλά και μεταλλικό νερό και τσάι βοτάνων, χωρίς όμως προσθήκη ζάχαρης. Οταν νιώσουμε την αίσθηση της δίψας, σημαίνει ότι το σώμα μας έχει αρχίσει να αφυδατώνεται- γεγονός που συμβαίνει περισσότερο στους ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν έχουν την αίσθηση αυτή μετά από κάποια ηλικία. Άρα το να γίνεται πολύ συχνά μέσα στην μέρα κατανάλωση νερού, ειδικότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες καθορίζεται ως επιτακτική ανάγκη.

Έπιπρόσθετα μερικά συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι ο πονοκέφαλος, το πρόβλημα συγκέντρωσης, τα σκούρα ουρά, το ξηρό δέρμα, η δυσκοιλιότητα, η ζάλη, η κόπωση και οι μυϊκές κράμπες. Πιο συγκεκριμένα, το αίσθημα της δίψας είναι ένα κλασσικό σύμβολο αφυδάτωσης και μας δείχνει ότι πρέπει επειγόντως να πιούμε νερό για να ενυδατωθούμε. Δεύτερον, ο πονοκέφαλος είναι απλώς αφυδάτωση επειδή το αίμα δεν είναι αρκετά αραιωμένο και στον εγκέφαλο μεταφέρεται λιγότερο οξυγόνο, έτσι καλό θα ήταν στην περίπτωση αυτή να μην παίρνουμε παυσίπονο αμέσως αλλά να πίνουμε ένα ποτήρι νερό ή ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι από βότανα.

Οσον αφορά το πρόβλημα συγκέντρωσης, επειδή ο εγκέφαλος βασίζεται στα τρία τέταρτα από νερό, χωρίς να παίρνουμε τα απαραίτητα υγρά θα έχουμε και δυσκολίες συγκέντρωσης. Το ξηρό δέρμα εμφανίζεται όταν το σώμα μας έχει λίγη ποσότητα νερού και δεν έχει την κατάλληλη αποθήκη τροφοδοσίας ούτε καν για τα ζωτικά όργανα. Η δυσκοιλιότητα είναι ένα επίσης σημαντικό σύμπτωμα αφυδάτωσης διότι το έντερο δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Τέλος, καλό θα ήταν έπειτα από μία προπόνηση ή και την απλή άθληση, όπως είναι το καθημερινό περπάτημα, εφόσον ιδρώνουμε και χάνουμε πολύτιμα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας να τα αναπληρώνουμε άμεσα. Αυτά τα χαμένα υγρά και μέταλλα μπορούν εύκολα να αναπληρωθούν με κατανάλωση άφθονων υγρών και βοτάνων αλλά και σπιτικών χυμών και ροφημάτων γενικότερα.

Σίγουρα πάντως μέσω της κατανάλωσης του πολύτιμου νερού βοηθάμε το σώμα και το νου άμεσα, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι καλοκαιρινοί μήνες.

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *