Καλά νέα για το μεταστατικό ή ανεγχείρητο μελάνωμα

Ενθαρρυντικά φαίνονται τα πρώτα στοιχεία της μελέτης RELATIVITY-047 για τους ασθενείς που έλαβαν relatlimab, ένα αντι-LAG-3 αντίσωμα, σε συνδυασμό με nivolumab, για τη θεραπεία του μη προθεραπευμένου μεταστατικού ή ανεγχείρητου μελανώματος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα πρώτα δεδομένα που ανακοινώνονται από μία μελέτη αξιολόγησηςΣύμφωνα με την Bristol  Myers  Squibb  το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της επιβίωσης  χωρίς εξέλιξη της νόσου, πέτυχε! Βέβαια συνεχίζεται η παρακολούθηση των ασθενών για την αξιολόγηση της συνολικής επιβίωσης, η οποία αποτελεί δευτερεύον καταληκτικό σημείο.

Αρχικά στοιχεία

Η χρήση του συνδυασμού σταθερής δόσης relatlimab, ενός αντι-LAG-3 αντισώματος, με nivolumab, έναντι του nivolumab ως μονοθεραπεία εξετάστηκε για την αντιμετώπιση του μη προθεραπευμένου μεταστατικού ή ανεγχείρητου μελανώματος. Ο συνδυασμός πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS).

Ο Jonathan Cheng, Senior Vice President και επικεφαλής ανάπτυξης του τομέα ογκολογίας της Bristol Myers Squibb δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η στόχευση του μονοπατιού κυτταρικής σηματοδότησης LAG-3 σε συνδυασμό με την αναστολή του PD-1, ενδεχομένως θα αποτελέσει μια σημαντική επιλογή για την ενίσχυση της ανοσολογικής ανταπόκρισης των ασθενών, αυξάνοντας κατ’ επέκταση την αποτελεσματικότητα της θεραπείας».

LAG-3

Το Lymphocyte-activation gene 3 είναι ένα μόριο που εκφράζεται σε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος: τα δραστικά T-κύτταρα και τα ρυθμιστικά T-κύτταρα (T-regs). Το LAG-3 ρυθμίζει ένα ανασταλτικό σημείο ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο περιορίζει τη δράση των T-κυττάρων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητά τους να επιτίθενται εναντίον των καρκινικών κυττάρων.

Στη τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή μελέτη Φάσης 2/3 ως πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ορίστηκε η επιβίωση χωρίς επιδείνωση της νόσου (PFS) βάσει Τυφλοποιημένης Ανεξάρτητης Κεντρικής Αξιολόγησης (BICR) και τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία είναι η συνολική επιβίωση (OS) και το ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR) των ασθενών στη θεραπεία.

Η μελέτη περιελάβανε 714 ασθενείς, οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν 1:1, ώστε να λάβουν είτε τον συνδυασμό σταθερής δόσης relatlimab με nivolumab ή μόνο nivolumab, μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης κάθε τέσσερις εβδομάδες, έως την εμφάνιση εξέλιξης της νόσου, μη αποδεκτής τοξικότητας ή την ανάκληση της συναίνεσης.  Οι ερευνητές παρακολουθούν την εξέλιξη των δεδομένων  σχετικά με  τη συνολική επιβίωση (OS) και την αντικειμενική ανταπόκριση (ORR) των ασθενών, ελπίζοντας πάντα  για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Πηγή:  https://virus.com.gr/kala-nea-gia-toys-astheneis-me-metastatiko-i-anegcheirito-melanoma/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *